IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК отхвърли проектобюджета на Белгия за 2012 г. като прекалено оптимистичен

Заложеният бюджетен дефицит е 2,8%, но според ЕК той може да надхвърли 3,1%, което е отвъд допустимия праг от 3%

16:12 | 06.01.12 г.
ЕК отхвърли проектобюджета на Белгия за 2012 г. като прекалено оптимистичен

Европейската комисия отхвърли проектобюджета на Белгия за 2012 г., който бе предложен от страната през декември, за да бъдат избегнати евентуални санкции под формата на глоби, и настоя за ревизирането му, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на говорител на европейския комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

„Смятаме, че отделни показатели, заложени в бюджета, са прекалено оптимистични, което може да не даде възможност на страната да изпълни задълженията си за съкращаване на бюджетния дефицит“, каза говорителят.

Белгийското коалиционно правителство обаче посрещна новината на нож, а премиерът Елио ди Рупо днес свиква извънредно заседание на министрите, за да бъде формулиран „белгийският отговор към Европа“.

ИТАР-ТАСС се позовава на белгийски медии, без да ги посочва изрично, според които министрите смятат да отстояват пред ЕК коректността на изчисленията си.

Същевременно белгийският министър по бюджетните и административните въпроси Оливие Шастел коментира спокойно новината, заявявайки, че протича „естествен процес на съгласуване на позициите на Белгия и на Европа“.

Белгийският проектобюджет бе съгласуван след извънредно напрегнати преговори между основните партии през ноември и само благодарение на необходимия компромис за постигането му страната успя да състави правителство след политическа криза, продължила година и половина.

Проектът предвижда бюджетен дефицит от 2,8%, което отговаря на изискванията за държава-членка на еврозоната. За целта новото правителство заложи в бюджета икономии от 11,3 млрд. евро чрез намаляване на редица социални разходи и въвеждането на нови данъци.

Бюджетът е съставен въз основа на прогноза за икономически ръст от 0,8% през 2012 г. Според изчисленията на ЕК обаче белгийският бюджетен дефицит може да надхвърли 3,1%, докато Пактът за стабилност и растеж предвижда горна граница от 3%.

Най-ранната проверка на параметрите в бюджета може да се проведе през февруари и едва тогава може да бъде потвърдено дали някоя от двете страни в спора има право.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още