IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor’s потвърди максималния рейтинг на Европейския съюз

Агенцията изважда рейтинга от негативния си списък за наблюдение, но перспективата му е отрицателна заради „продължаващите рискове“ за еврозоната

11:41 | 21.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Standard & Poor’s потвърди максималния рейтинг на Европейския съюз

Standard & Poor’s потвърди топ ААА рейтинга на Европейския съюз, седмица след като лиши от максимален рейтинг Франция и Австрия, съобщава Bloomberg. Дългосрочният рейтинг на ЕС е ААА, а краткосрочният – А-1+.

Перспективата по рейтинга е негативна заради „продължаващите рискове“ за еврозоната и отразява негативната перспектива по рейтингите на 16 от 27-те държави в съюза.

Рейтингът обаче е изваден от негативния списък за [непосредствено] наблюдение на агенцията, където бе поставен на 7 декември.

След масовото понижаване на рейтинги в еврозоната от S&P на 13 януари, приходите на ЕС от страни членки с ААА рейтинг вече съставляват 33% от бюджетните приходи за 2011 г. спрямо 49% преди пониженията, след които единствено Германия и Словакия получиха положителна перспектива.

„Въпреки това по наше мнение ЕС като организация разполага с многостепенна дългова защита, достатъчна да неутрализира настоящото влошаване на кредитоспособността в страните членки“, се казва в изявлението на S&P.

„Възможно е да намалим рейтингите на ЕС, ако броят на членките му с ААА рейтинг намалее, кредитният капацитет на съюза се понижи спрямо дълговете му, или пък ако държави членки просрочат задължения към него“, посочват от S&P.

По данни на агенцията ЕС и Европейската общност за атомна енергия са предприели съвместна средносрочна заемна програма от капиталовите пазари на стойност 80 млрд. евро, с цел осигуряване на средства за страните членки.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още