IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саркози и Оланд се хванаха за гушите в ожесточен дебат

Ние избегнахме разпадането на еврото, категоричен е Саркози, Оланд го обвини в злоупотреби и незачитане на държавния интерес

09:45 | 03.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Оланд и Саркози в телефизионното студио. Снимка: Ройтерс</p>

Оланд и Саркози в телефизионното студио. Снимка: Ройтерс

Ожесточен предизборен дебат се състоя между Франсоа Оланд и Никола Саркози. Разговорът между двамата продължи два часа и половина и се излъчваше от около 10 канала. Очакванията бяха диспутът да бъде гледан от 20 милиона зрители.

И двамата си оспориха първо определението "обединител на народа".

"Искам да съм президентът на обединението. Французите бяха противопоставени един на друг, разделени, аз искам да ги обединя. Това е промяната, която предлагам", посочи Оланд и подчерта, че иска да бъде още президентът на икономическото съживяване и на справедливостта.

В отговор на което Саркози подчерта, че има доказателство, че именно той е способен да обединява народа.

"През петгодишния ми мандат никога нямаше насилие", подчерта Саркози. "Така че има хора, които говорят за обединение и хора, които го постигнаха", посочи той.

После Саркози подчерта, че неговият противник не може да сплоти френския народ, след като е допуснал неговите приближени да го нападат, да го сравняват с американския финансист и измамник Мейдоф и да твърдят, че митингите му приличали на митингите по време на Испания на Франко или на нацистка Германия.

В отговор на тези упреци обаче Оланд подчерта, че Саркози трудно може да мине за жертва, за каквато се опитва да се представи.

След това двамата кандидати за президент започнаха да дискутират икономическата ситуация.

Оланд мина в офанзива по въпроса за покачването на броя на безработните по време на мандата на Саркози и направи паралел със ситуацията в Германия. "У нас безработицата нарасна, конкурентноспособността ни се влоши. Германия се справя по-добре от нас", заяви социалистът.

"Но Германия прилага политика, която е точно обратното на политиката, която вие предлагате на французите", посочи Саркози, визирайки, че Германия има вече златното правило за бюджетния дефицит.

Тогава Оланд го упрекна, че винаги твърди, че за нищо не е виновен и че каквото и да стане Саркози винаги е доволен.

"Господин Саркози, трудно ще можете да минете вече за жертва, да се правите, че грешката не е ваша, да бъдете все изкупителната жертва, да казвате, че за нищо не сте виновен и че кризата ви е връхлетяла", атакува Оланд, цитиран от АП.

Във връзка с примера за Германия Оланд обвини Саркози, че е отстъпил под натиска на Берлин при преговорите за европейския бюджетен пакт, предаде Франс прес.

Оланд иска пактът да се предоговори, за да се добави към него раздел за икономическия растеж. Той обвини Саркози, че не е получило нищо в тази насока от германския канцлер Ангела Меркел срещу подкрепата си за пакта.

"Ако бяхте свободен да водите политика, защитаваща на растежа, щяхте да го направите, но госпожа Меркел ви попречи, вие отстъпихте и поехте много голяма отговорност", каза Оланд.

Последна актуализация: 10:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
DartVador
преди 12 години
В началото Сарко малко трепереше, защото не е лесно да говориш с такъв "субект" срещу себе си. После го смля, за жалост който и да изберът нещата не са на добре за Фр... С Оланд просто ще е доста по-бързо и катастрофално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още