IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция с рекорден износ за първите 5 месеца на годината

Ръстът в Европейския съюз за 2011 г. би бил с 0,3 процентни пункта по-висок, ако Турция бе негов член, заяви турският министър на икономиката Мехмет Чаглаян

20:46 | 04.06.12 г. 2
Турция с рекорден износ за първите 5 месеца на годината

Турският министър на икономиката Мехмет Зафер Чаглаян заяви, че износът на страната за първите пет месеца на 2012 г. е достигнал до рекордните нива от 60 милиарда долара, съобщи изданието World Bulletin, цитирано от БТА.

"Сумата от 60 милиарда долара за първите пет месеца е първата за турската държава, като износът през последните 12 месеца се увеличи до 140,5 милиарда долара", посочи Захер Чаглаян на среща в турската столица Анкара.

Министърът съобщи още, че приходите от туризъм на глава от населението са се увеличили до 637 долара, а общите приходи от туризъм са достигнали до 23 млрд. долара. Той допълни, че турското правителство се стреми да увеличи тези стойности до съответно 1 000 долара и 30 милиарда долара.

Чаглаян изтъкна, че Европейският съюз е регистрирал растеж от 1,5% за миналата година, подчертавайки, че тази стойност щеше да е поне с 0,3 процентни пункта по-висока, ако Турция бе член на съюза. "Това показва ясно, че Европейският съюз има нужда от Турция, а не обратното", изтъкна турският министър.

Той подчерта също, че позицията на Турция в Международния валутен фонд се е променила, допълвайки, че страната ще бъде представена по-силно във финансовата институция през следващите няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 11 години
Да възстановяваме империята.крайно време е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Portfolio Manager
преди 11 години
Браво на Турция!Явно, че кризата за някои не е оправдание, и не трябва и да бъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още