IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таксата за зелена енергия за германските потребители догодина нараства с 50%

Министърът на околната среда Петер Алтмайер обаче признава, че реформата на закона за възобновяемите енергийни източници е абсолютно неизбежна и необходима

22:50 | 15.10.12 г. 2
Таксата за зелена енергия за германските потребители догодина нараства с 50%

Основните оператори на електрическите мрежи в Германия съобщиха, че през 2013 година германските потребители ще плащат с близо 50% по-висока такса в подкрепа на развитието на зелени енергии след решението на правителството за отказ от ядрената енергия, предаде AFP, цитирана от БТА.

"През 2013 г. потребителите ще допринасят за развитието на възобновяеми енергии в електроенергийния сектор с 5,277 евроцента на киловатчас, което е увеличение с близо 47 процента спрямо миналата година (3,592 цента на киловатчас)", обявиха четирите германски оператора - 50Hertz, Amprion, TenneT и TransnetBW.

Увеличението при тричленно семейство, потребяващо 3 500 киловатчаса годишно, ще доведе до допълнителни разходи от над 60 евро, или общо 185 евро.

Таксата е определена от германския закон в подкрепа на зелените енергии чрез щедри гарантирани цени на операторите на вятърни паркове, слънчеви панели и други. Разликата между тази гарантирана цена и пазарната, която е по-ниска, се отразява в сметките на потребителите чрез свръхтакса от няколко десетки милиарда евро всяка година.

"Общо цялата свръхтакса ще достигне 20,36 милиарда евро през 2013 г.", се казва в съобщението.

Основната причина за тази допълнителна такса през 2013 г. е силното разрастване на слънчевите панели и вятърните паркове в Германия, което ще позволи доставката на по-голямо количество зелена енергия в страната, докато пазарната цена за мегаватчас се очаква да спадне, обясняват операторите.

Германия, която реши да се откаже от ядрената енергетика до 2020 година, има амбицията да бъде световен пионер в енергийната област. Тя обаче се изправя пред технически проблеми, трудности с финансирането и пречки на местно равнище, най-вече при инсталирането на нови електропреносни линии.

На фона на все по-многобройните критики срещу поскъпването на енергията министърът на околната среда Петер Алтмайер заяви в петък, че реформа на закона за възобновяемите енергийни източници е абсолютно неизбежна и необходима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 31 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Аз пък предлагам плътно да се движим с германците! Даже не 50%, направо 100% по-висока такса да плащаме за панелите на екоинвеститорите! Така ще постигнем още един екологичен ефект - намаляване на замърсяващото природата население на китната ни Родина!Хем баровците ще си личат отдалече - светят ли им къщите вечер, значи са заможни хора и могат да си плащат тока! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Еми стигнахме ги германците, даже ги надминахме. Следващи са Хамериканците да ги духнем и може да се похвалим, че сме най-великата нация на планетата... Айде да не се мерим с тях и да си продължим с атома и оттатък 2020, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още