IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има опасност евросредствата за „зелени проекти“ след 2014 г. да са недостатъчни

Анализатори изчисляват, че само за страните от Централна и Източна Европа са необходими 172 млрд. евро за енергийна ефективност, десетократно над заложеното

15:36 | 13.09.12 г.
Има опасност евросредствата за „зелени проекти“ след 2014 г. да са недостатъчни

Най-малко 172 млрд. евро трябва да бъдат инвестирани в проекти за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници в държавите от Централна и Източна Европа през следващите седем години, за да се изпълнят европейските изисквания за намаляване на вредните емисии от въглероден двуокис.

Това се посочва в публикуваното днес експертно проучване на неправителствени организации от Центална и Източна Европа, качено на страницата на CEE Bankwatch.

Проучването дава прогнози за нужните инвестиции в Чехия, Полша, Унгария, Словакия, Словения, България и Латвия, които годишно трябва да влагат за зелена енергия по 24,6 млрд. евро в периода от 2014 г. до 2020 г.

В същото време Европейската комисия посочи, че през следващия програмен период за всичките 27 държави членки на ЕС заложеният бюджет за намаляване на въглеродните емисии ще бъде около 30 млрд. евро.

Тези средства е предвидено да бъдат отпуснати от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд.

“В сравнение с нуждите на седемте страни от Централна и Източна Европа, сумата, предвидена от европейската изпълнителна власт, е крайно недостатъчна и може да е само малък тласък в правилната посока“, коментира Ондрей Пасек, координатор на изследването на Bankwatch.

Експертите припомнят, че инвестициите в зелена икономика водят не само до положителни промени в климата, но и до положителни икономически резултати и създаване на нови работни места, което не трябва да се пренебрегва в условията на икономическа криза.

В анализа се дава за пример българската национална програма за обновяване на жилищните сгради, която при реално изпълнение би могла да доведе до разкриване на 60 000 нови работни места в страна. За да се постигнат тези резултати, програмата предвижда да се инвестират 2.1 млрд. евро до 2020 г., като така емисиите на въглероден диоксид да бъдат намалени с половин милион тона.  

Ако ЕС помогне на страните-членки в Централна и Източна Европа за инвестициите в енергийна ефективност и възобновяема енергия, то Европа ще поеме по-умен и устойчив път на развитие, добавия Пасек. В тази връзка експертите предлагат поне 25% от общия бюджет на ЕС да бъдат отделени за мерки за намаляване на въглеродните емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още