IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози настояват за реална политика в областта на „зелената енергия“

Диверсификацията на енергийните доставки постепенно трябва да изключи държавната помощ за добив на конвенционални горива, смятат неправителствени организации

13:37 | 22.06.12 г.
<p>
	<em>Според еколози при ефективна политика много скоро България може да осигури половината от енергийното си потребление от възобновяеми източници</em> &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>
<p>
	&nbsp;</p>

Според еколози при ефективна политика много скоро България може да осигури половината от енергийното си потребление от възобновяеми източници    Снимка: БТА

 

Представителите на екологичните организации настояват за активен обществен дебат по диверсификацията (разнообразяването) на енергийните доставки, които да откроят приоритетите на страната за използването на основните източници на енергия през следващите 20 години.

По време на международна конференция, посветена на новите технологии при проучването и добива на нефт и газ и бъдещето по използването на подземните ресурси, природозащитниците застъпиха тезата, че е време възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) да изместят конвенционалните горива и да станат основни приоритети в енергийната политика на страната.

„Защо след като и световните енергийни гиганти започнаха да преструктурират инвестициите си към „зелена енергия“, отново се залага на държавната подкрепа за добива на конвенционалните горива. Не смятамe, че България трябва да се връща към индустрията на 19-и век, след като бъдещето е в зелената енергия“, комeнтира Георги Стефанов, експерт по климатичните промени в българския офис на международната екологична организация WWF.

Колегата му от Института по зелена политика Петко Ковачев беше по-конкретен, предлагайки преразглеждане на енергийната стратегия, която все още в голяма степен разчита на използването на алтернативните източници на природен газ вместо да наблегне на ВЕИ-та.

Повод за изказванията на еколозите бяха подновените дискусии за ползата и вредите от технологията за добив на газ от шистовите залежи в страната. Представителите на индустрията застъпиха тезата, че поради застрашителното поскъпване на вътрешните цени на газа, страната спешно се нуждае от инвестиции за проучването на българските находища в Добруджанския въглищен басейн и в черноморския шелф.

Без да отричат проблемите с енергийната зависимост на страната, еколозите смятат, че е важно самите енергийни експерти да направят съпоставка с разходите, които ще са необходими за насърчаване на инвестииците в производството на биогаз, вятърна или слънчева енергия, с икономическите разчети за инвестициите, необходими за проучването и добива на природен газ.

Енергийният експерт Христо Казанджиев направи ретроспекция на опитите за проучване на газовите залежи в страната, които неколкократно са били блокирани по различни причини.

 

Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още