IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия показва червен картон на 30 000 държавни служители

Страната намери нов начин да намали разходите си, за да изпълни ангажиментите си към кредиторите

12:28 | 04.05.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пасос Коелю: &quot;Ако сега се колебаем, това ще отслаби доверието в нас, което вече събрахме&ldquo;.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Пасос Коелю: "Ако сега се колебаем, това ще отслаби доверието в нас, което вече събрахме“. Снимка: Ройтерс

В борбата с дълговата криза министър-председателят на Португалия Педро Пасос Коелю обяви допълнителни мерки за строги икономии, които се отнасят главно до държавните служители. 30 000 работни места в публичния сектор ще бъдат отрязани, заяви късно в петък вечерта в телевизионно обръщение към нацията Пасос Коелю. Съкращенията на работни места трябва до голяма степен да се постигнат чрез доброволни отказвания, предава Ройтерс.

Освен това страната планира да увеличи пенсионната възраст от 65 на 66 години в рамките на серия от мерки, целящи да  спестят 4,8 млрд. евро през следващите три години и още 1,2 млрд. евро до 2016 г., съобщи  агенцията. С акцията се очаква между 2014 г. и 2016 г. да бъде постигната и бюджетна консолидация. Предвижда се също увеличаване на работните часове на държавните служители от 35 на 40 часа седмично и нарастване на социалните им вноски. 

Припомняме, че на 5-и април португалският Конституционен съд обяви части от програмата за бюджетни икономии за нищожни и по този начин в програмата се появи дупка от около 1,25 млрд. евро. 

През миналата година съдът спря правителството да намали заплатите на държавните служители в размер на две заплати от целогодишната им надница през 2013 и 2014 година. По тази причина управляващите в Португалия решиха намалението да бъде в размер на една работна заплата, но допълнително беше прието увеличение на данъците, от което се очакват 3,7 млрд. евро през тази година. 

Тези планове обаче бяха обявени от Конституционни съд като „нарушаващ принципа на равнопоставеност и честното разпределение на публичните задължения”, коментира президентът на съда Хоаким Соуса Рибейро.
Съдът обяви за противоконституционни и намаленията на помощите за безработица и инвалидност.

Затова кабинетът търси нови възможности за икономии. Преди дни португалското правителство одобри нови мерки за икономии на стойност 800 млн. евро, за да изпълни ангажиментите си към Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ).

"Ако сега се колебаем, това ще отслаби доверието в нас, което вече събрахме“, предупреди Пасос Коелю. Отхвърляне на проекта също така би означавало, че на Португалия може да се наложи да потърси втори спасителен заем от международните кредитори - което би означавало според ръководителя на правителството "по-трудни и по-дългосрочни" строги икономии.

В телевизионната си изява президентът съобщи, че новите мерки са необходими, за да гарантират, че Португалия няма да има нужда от нова спасителна помощ. 

Страната получи 78 млрд. евро през 2011 г., след като  прекомерните разходи, тежките дългове и слабият растеж я доведоха до ръба на банкрут на фона на финансовата криза в  еврозоната.

Много хора обвиняват наложените от правителството ограничения на разходите и увеличения на данъците за рецесията, която се очаква да продължи за трета поредна година през 2013 г.

Според пролетната прогноза на Европейската комисия, обявена вчера, се очаква брутният вътрешен продукт на страната да се свие с 2,3 процента през  2013 г. и да нарасне с 0,6 процента следващата година.

Безработицата е в размер на 17,5 процента, а правителството прогнозира, че тя ще достигне 18,5 процента през следващата година.

За да преодолее най-тежката рецесия от 70-те години насам, Португалия вече направи най-голямото увеличение на данъците в историята си и се опитва да сведе дефицита според европейските изисквания, както и да излезе успешно от спасителната програма, която изпълнява, през 2014 г.

През януари страната осъществи първата си дългова емисия от 2011 г., когато получи спасително финансиране, а до края на годината се планира още един аукцион преди Лисабон да получи отново пълен достъп до пазарите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 3
kane
преди 11 години
Богатите като Парис Хилтън и мноооогото други богати наследници, акционери, монарси/ съдиите са съвременните монарси, нали..да е ясно/, наледници на тлъсти имоти, оарчета от монополи/олигополи - ТЕ СА ПРОБЛЕМАТе не РАБОТЯТТе само смучатБогаташите вече нямат конкуренция по между си и единствената им цел е как да корумпират властта с цел да се завладее законодателя, който да кове техните закони чрез техните лобисти. Закони чрез които да се отслаби държавата. Ако може да няма държава и държавни служители - ПЕРФЕКТНИЯ СВЯТ за всеки бизнесманЗа да може да се безчинства, краде, убива/пряко и косвено/ природа, хора и живито като цяло с цел да се живее ДНЕС И СЕГА и да се правят пари и нищо друго няма значение... а това че деца заспиват гладни няма значение и болни умират безпомощни същоКапитализма обхваща Европа и еволюира във фашизъм..и няма кой да го спре до следващата революцияПросто хората трябва да разберат БОГАТСТВОТО КОРУМПИРА И ПРЕВРЪЩА КАПИТАЛИЗМА ВЪВ ФАШИЗЪМ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
"служителите дето са на заплата и си хранят децата с това са ВИНОВНИТЕ"------------------Обикновено виновни са началниците на тези служители (или началниците на тези началници). Но цел на всяка една администрация, вкл. и държавната, трябва да бъде максималната ефективност. Що се отнася до храната, това е друг въпрос - ако хората станат примерно 30 млрд. души пак ли лошите империалисти ще са виновни, че няма достатъчно храна?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Ситуацията е много подобна, но по-лоша от тази в една фирма - ако фирмата не е подложена на външен натиск, тя не прибягва до съкращения на персонала. С държавите обаче трябва да се стигне до невъзможност за повече дългове за да се усети такъв натиск. Т.е. трябва нещата да са на ръба на пропастта за да може държавната машина да започне да мисли как да се свива вместо, как да се разширява (което, по законите на Паркинсън, е обичайното й състояние). То си има и поговорка за целта: "Човек започва да действа рационално едва когато всички останали възможности са изчерпани" (добавка от мен - "обратното би било нерационално"). Ерго, ако я караме по сегашната система, трябва да чакаме положението да стане наистина нетърпимо (нещо като мартенските протести умножени по десет), че някой да се задейства да оптимизира администрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
kane
преди 11 години
Ето това е проблема на глобализациятаТова че "лошите" ще управляват централизирано и отделния човек ще бъде превърнат в нищожно животно при 7 милиарда подобниТова че богатите империалисти управляват САЩ от години, сега чрез създаването на ЕС сложиха ръка и на цяла Европа... скоро ще имаме един президент на Земя и той ще е дарт вейдър/злото/ и тогава за нас/човеците/ няма да има храна,вода и въздух дориТова че проблема постоянно се "решава" като се прецакват бедните/средната класа ме кара да полудявам!Значи аз никога няма да приема че МИЛИАРДЕРИТЕ заслужават да са съвременните ИМПЕРАТОРИ, а КОНСТИТУЦИОННИТЕ СЪДИИ съвременните КРАЛЕОмръзна ми да чиновника да е "виновен че не е продуктивен" или работника и че видите ли те неработят и те бедните, служителите дето са на заплата и си хранят децата с това са ВИНОВНИТЕ и ТЕ трябва да го отнесат и техния живот и тези на децата им да стане по-мизерен, с по-малко пари и по-малко време за тях и семействата имНЕНЕ Е ТОВАБОГАТИТЕ НЕ РАБОТЯТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Ricco
преди 11 години
В Р. България това ще стане само и единствено когато се създаде и бъде избрана партия, която има за основен приоритет оптимизацията на държавната администрация. Което може да стане само и единствено ако въпросната партия е част от парламентарно мнозинство, но НЕ участва в изпълнителната власт. Утопична илюзия е да се мисли, че която и да е партия, която участва в изпълнителната власт, ще съкрати и оптимизира администрацията - това би значело да съкрати топли местенца на своите кадри, а това е немислимо. Както се вижда и от Гърция и от Португалия, ако се кара по сегашната система, подобно нещо може да стане само под външен натиск (ако се стигне до такъв). Но ако не се стигне до такъв, просто няма друг начин освен този - партия, която може да влияе на изпълнителната власт, но НЕ участва в нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
slavkovrr
преди 11 години
А в Р. България кога ще стане това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още