IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет предложения за изход от дълговата криза в еврозоната

Решението е генериране на бюджетни излишъци, продажба на държавни активи, преструктуриране, опрощаване или монетизация на дълга

08:14 | 22.08.13 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пет предложения за изход от дълговата криза в еврозоната

Вариант номер 5. Финансиране на държавния дълг чрез увеличаване на паричното предлагане, т.нар. монетизация на дълга

Много често, когато размерът на дълга стане непосилен за правителствата, централната банка се притичва на помощ като кредитор от последна инстанция. Успехът на OMT на ЕЦБ досега показва, че централната банка може да изиграе съществена роля. Ето защо предлагаме финансирането на държавния дълг чрез увеличаване на паричното предлагане като друг вариант за изход от дълговата криза.

Но обикновената покупка на облигации от страна на ЕЦБ няма да сработи поради две причини. Първо, всяка държава трябва да плаща лихви по своите облигации, включително и по тези, държани от централната банка. Тези плащания ще отидат в ЕЦБ, само за да бъдат разпределени между акционерите й – страните от еврозоната – на по-късен етап. Това е трансфер на средства в грешна посока – от страна, на която се помага, към страна, която оказва помощта. Второ, когато наближи падежът на облигациите, държавата ще трябва да плати и номинала по тях.

Изводите

И накрая, освен вариант номер 1, които е класически виртуозен подход, и с изключение на вариант 2, нито един от останалите не е достатъчно привлекателен.

Но ако вариант 1 и 2 са невъзможни, трябва да се прави избор между останалите, най-лоши варианти.

Най-малко желан е вариант 3. Той ще разтърси пазарите и ще повлече след себе си банковата система. Вариант 4 ще предизвика не само политически конфликти, а и ще породи дългова криза в страните, в които в момента се счита, че няма такава. И това ни изправя пред един-единствен избор – вариант 5.

Разбира се, обявяването на фалит чрез ЕЦБ е само алиби, което да използваме, за да прикрием размера на разходите, нужни за преструктурирането на дълга. Като допълнение към разпространението на въздействието в дългосрочен план, този вариант има предимството, че страните в криза ще поделят разходите си под формата на по-малко трансфери от печалбата на ЕЦБ в дългосрочен план.

Очевидно отписването на дълг крие в себе си огромен морален риск, с който трябва да се справим. Ето защо си струва да подчертаем, че ако искаме да сложим край на кризата, трябва да направим две противоположни действия.

Едното е да се справим със завещаните ни неустойчиви дългове, каквито са и нашите предложения в анализа (имаме предвид справянето с дълга, който имаме сега, а не този, необходим за финансирането на текущите дефицити)

Другото е да се уверим, че кризата никога няма да се случи отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
С нещо друго не съм съгласен, което струва ми се, текста внушава, било то и индиректно, а именно, че валутния съюз (още повече в този си вид и при настоящите обстоятелства) има някакво устойчиво бъдеще. За всеки възможен аргумент ЗА има десет , доста сериозни аргумента ПРОТИВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Съгласен съм с основното заключение , изведено в статията, нещо повече, приемам го за очевидно: действията в областта на монетарните политики са тези, които имат най-голям шанс да дадат непосредствен и положителен тласък на процесите, като същевременно крепят конструкцията ЕС/ЕЗ. Проблемите в съюза са се заплели в един здрав възел и ако търсим най-малкото общо кратно на тези (не рядко диаметрално противоположни )проблеми и интереси в конвенционалния инструментариум на икономиката, то това е политиката за монетаризиране на дълга: това е пътя за смекчаване на дълговата и ликвидна криза при най-малки щети за заетост, банкова система, икономика и конкурентоспособност. За нетните спестители в системата, убежища ще се намерят: злато, други валути, реални активи, акции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
Няма "контролиран дълг", при работеща печатница...такъв филм е невъзможен!И изобощо, чисто математически, дълг, който превишава доходите НЕ може да бъде погасен никога!Абе що се правите всички икономисти, на големи "икономисти", когато е съвсем очевадно, че не може да харчиш "днес" пари, които ще заработиш евентуално "утре", а ще трябва да връщаш с лихва "в другиден", и този фокус да продължава безкрайно! Няма как да се случи това! Т.н. "лихва" са пари, които се появяват от нищото! Е може ли да ми кажеш- от къде ще дойдат тия пари, ако не се напечатат изкуствено, зад което обаче няма да стои създаден продукт! За да изплащаш, да речем 6% лихва, значи, че трябва всяка година да създаваш (образно казано)- 6% повече продукция, зад която да стоят 6% повече напечатани пари с обезпечение! Такъв филм обаче няма, т.е. математически е ясно, че лихвата реално е невъзвращаема, освен..освен ако не се напечатат хартийки зад които няма нищо! ДА..ама НЕ! Точно този фокус вече НЕ МОЖЕ да продължава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
Рестартиране на системата не може да има при колосални загуби от кредиторите - просто не може да има никаква система след това .Освен това държавата има неограничен ресурс - имуществото на своите граждани ,което може постепенно да бъде източвано чрез данъци.Съществуват и толкова рискови активи , които създават трилиони буфери .Системата много бързо може да бъде изчистена , но не това е целта .Освен това не се цели премахване на дълга , а поставяне под контрол , което е много по - лесно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Това имам пред вид. Един качествен счетоводител се равнява на н`ам колко си хиляди "икономисти". А нАуката икономика си е измислена. Семантиката и произхода на думата са достатъчен довод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Не мисля, че преиначаването на фактите и не много успешните опити да бъдат подчинени на марксистката идея за "равенство" спомагат за изясняването на картинката. Колкото и да не ни се иска, западните икономики не могат да растат повече без износ. Да, но и другите не пасат трева. Индия например, налага всякакви ограничения и рестрикции на западните фирми, но те пак стоят, заради пустият му растеж. Китай - тоже, Бразилия-тоже. Руснаците пък да не ги коментираме. Е как пасва това в твоята теория за лошият запад, който си изнася работните места? Ако иска западът бъобще да има някакви работни места трябва да произвежда там. Все още им продават особено при колите новите опаковки, но със старите технологии на мотори и т.н., но и това скоро ще се промени. Фирмата не е социална организация. Когато те НАЕМАТ се договаряш колко ще получаваш и какво трябва да даваш. Толкова е просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
SS-23
преди 10 години
Глобалният проблем е, че тези които са "инвестирали" рисково, чакайки, че ше дойде голямата печалба, не искат проумеят, не искат да разберат, не искат да осъзнаят простичкият, прагматичен и чисто математически факт, че тези пари НЯМА да могат да си ги върнат! Няма от къде да дойдат!Просто някой "хора" (имам впредвид банки и кредитори) трябва да приемат факта, че имат загуба, която просто трябва да я фиксират, затваряйки позицията! По правилото на форекса- да добавяш позиция, към вече губеща позиция....води до още по-голяма загуба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Абе ако икономистите бяха счетоводители нямаше да имаме проблем! Добрите счетоводителите са много важни, колкото са и важни добрите инженери и добрите доктори! Защото счетоводителите знаят да си правят сметката! Знаят как да блансират между пасиви и активи! Икономистите от друга страна изобщо нямат представа от пасиви. За тях те не съществуват, както и показват централните банкери! "Имаме много пасив?? Нищо ще напечатаме актив за да изравним сметката!" Само дето това директно пак отива в пасива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Мда... всичко е толкова сбъркано вече, че счетоводителите се кръстиха икономисти, станаха топ-мениджъри, яхнаха парите и ... е...а м...а на пейзажа! Поголовно!Икономиката се прави от инженери, агрономи, химици, физици, математици... от хората, съсздаващи продукт, чието стойностно изражение някой тарикат, някога е решил и по-лошото - някой му е позволил, да замени с пари!Хората трябва да бъдат доведени до там, че да почнат да ядат пари, за да се събудят!Днешната измама, която наричат "икономика" в Европа е пълен т...к! Икономика с гонещи средно 30% безработни младежи! Икономика, която се занимава с осигуряване на работа за Азия! Това само един професионален "икономист" може да го измисли - да изнесеш производството на най-развития континент на друг континент и да сметнеш колко ще спечелят шепа хора от това! А после? А останалите без работа? С тях какво правим? Икономика?Булшит, за да не използвам красиеата българска дума за това! Нали вече не е модно дори да се псува на български!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
Иначе с последното изречение-епилог в 7, съм съгласен. Но се измества темата, ФЕД, евреи, интереси, войни и прочие.... Можем просто да си чешем езиците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още