IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет предложения за изход от дълговата криза в еврозоната

Решението е генериране на бюджетни излишъци, продажба на държавни активи, преструктуриране, опрощаване или монетизация на дълга

08:14 | 22.08.13 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пет предложения за изход от дълговата криза в еврозоната

Дълговата криза в еврозоната се влошава въпреки твърденията за обратното. Но как можем да излезем от нея? Този въпрос поставят авторите на изследване, публикувано на сайта Voxeu, Пиер Пари, главен изпълнителен директор и основател на Banque Pâris Bertrand Sturdza и Чарлз Виплож, професор по международна икономика в Graduate Institut в Женева.

Те предлагат пет възможни решения, с които страните да редуцират опасните нива на своя дълг. Ако се вгледаме по-задълбочено в детайлите, изглежда, че единствената възможност, която едновременно е реалистична и ефективна, е страните да обявят фалит като продадат дълга си на Европейската централна банка. Като оставим моралния риск настрана, опрощаването на дълга веднъж завинаги ще сложи край на дълговата криза.

Спредът между лихвите по държавните ценни книжа на страните от еврозоната се стесни. Това накара някои да твърдят, че кризата отшумява. Обаче стесняването в спреда не е вследствие от подобряване на основните икономически показатели. Това стана след като ЕЦБ стартира своята програма за изкупуване на държавни облигации на страните от еврозоната на вторичния дългов пазар (т.нар. Outright Monetary Transactions, или ОTM). Изказването на президента на ЕЦБ Марио Драги, че ще направи всичко необходимо, за да спаси еврото, свърши работа. Инвеститорите повярваха, че ЕЦБ може и ще се справи с покачващите се в средносрочен план спредове.

Но това означава, че информацията, която спредовете ни поднасят, е много противоречива. Спредовете по ценните книжа вече не издават мислите на инвеститорите за устойчивите нива на дълга. Техните очаквания са комбинация от очакванията за размера на дълга и бъдещите действия на ЕЦБ.

Как да измерим дълговата криза в еврозоната?

Спредовете бяха по-точният измерител преди стартирането на OMT. Ето защо трябва да използваме по-грубата мярка – измененията на публичния дълг на страните като съотношение към брутния им вътрешен продукт (БВП). Обаче съществуват редица проблеми при използването на показателя дълг към БВП:

- Дългове са брутни, т.е. в тях не са включени държавните активи;
- Брутните дългове не включват неконсолидираните публични задължения на пенсионната и здравната система;
- БВП е статичен измерител за способността на държавата да се разплаща със своите кредитори;
- Ръстът в БВП също е от значение.

Като имаме предвид, че растежът в еврозоната в момента се движи плахо, БВП като знаменател в съотношението дълг/БВП вероятно ще расте по-бавно, отколкото през 90-те години. Четирите точки взети заедно показват, че нивото на дълга като част от БВП през 2010 г. очертава една по-оптимистична картина, в сравнение със стойностите му от 90-те години.

Ако публичният дълг е бил неустойчив през 2008 г., по всяка вероятност той ще бъде по-висок сега. Впечатляващо е, че това важи дори и за Гърция, която преструктурира своя дълг през 2011 г. с размер, достатъчен, за да фалира банковата система на Кипър. Казано по друг начин - не само че първоначалният проблем не е разрешен, а напротив – той се е влошил още повече.

Какви са вариантите за изход от дълговата криза днес?

Проблемът с дълговете не може да бъде отминат с лека ръка. Когато дългът е неустойчив, той няма как да бъде поддържан. Единствените въпроси са как и кога дойде кризата. Ето и петте предполагаеми отговора на този въпрос, които обясняват и сегашното състояние на нивата на дълга.

Вариант номер 1. Редукция на дългосрочния дълг чрез генериране на бюджетни излишъци

Основна грешка на Тройката кредитори бе желанието й да наложи бюджетни съкращения на всяка цена без да има ясна дългосрочна визия. От доста време е известно, че са нужни десетилетия, а не години, за да може бюджетната консолидация да намалим нивото на публичния дълг, след като вече той е достигнал опасни нива. Ако критерият от Маастрихт за ниво на дълга от 60% е израз на допустимите нива (не че някой може да каже дали и защо точно 60% е приемливото ниво на дълга като част от БВП), на някои страни като Гърция, Португалия и Италия най-вероятно ще им трябват още 20 години, за да изпълнят критерия. 

Генерирането на бюджетен излишък след период на дефицит е рестриктивна мярка, но ако бюджетът бъде на излишък и след това, то това определено не е рестриктивен ход. Ето защо първоначалните разходи са тези за редукцията на дълга и поради тази причина не е времето да се води такава политика.

Разбира се, колкото по-дълго се отлага този тип политика, толкова по-голям ще бъде дългът и толкова по-дълъг ще бъде периодът на икономии след това. Съживяването на икономическия растеж е важна предпоставка.

Това може би ще е най-желаният курс на действие, ако фискалната политика временно бъде с експанзионистичен характер или ако паричната политика даде начален тласък на възстановяването, или ако износът може да повдигне икономиката. Структурните реформи понякога се предлагат като алтернатива, но минават много години, за да се види ефектът от тях и най-често те са с рестриктивен характер в самото начало на тяхното въвеждане.

Последна актуализация: 01:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
С нещо друго не съм съгласен, което струва ми се, текста внушава, било то и индиректно, а именно, че валутния съюз (още повече в този си вид и при настоящите обстоятелства) има някакво устойчиво бъдеще. За всеки възможен аргумент ЗА има десет , доста сериозни аргумента ПРОТИВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Съгласен съм с основното заключение , изведено в статията, нещо повече, приемам го за очевидно: действията в областта на монетарните политики са тези, които имат най-голям шанс да дадат непосредствен и положителен тласък на процесите, като същевременно крепят конструкцията ЕС/ЕЗ. Проблемите в съюза са се заплели в един здрав възел и ако търсим най-малкото общо кратно на тези (не рядко диаметрално противоположни )проблеми и интереси в конвенционалния инструментариум на икономиката, то това е политиката за монетаризиране на дълга: това е пътя за смекчаване на дълговата и ликвидна криза при най-малки щети за заетост, банкова система, икономика и конкурентоспособност. За нетните спестители в системата, убежища ще се намерят: злато, други валути, реални активи, акции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
Няма "контролиран дълг", при работеща печатница...такъв филм е невъзможен!И изобощо, чисто математически, дълг, който превишава доходите НЕ може да бъде погасен никога!Абе що се правите всички икономисти, на големи "икономисти", когато е съвсем очевадно, че не може да харчиш "днес" пари, които ще заработиш евентуално "утре", а ще трябва да връщаш с лихва "в другиден", и този фокус да продължава безкрайно! Няма как да се случи това! Т.н. "лихва" са пари, които се появяват от нищото! Е може ли да ми кажеш- от къде ще дойдат тия пари, ако не се напечатат изкуствено, зад което обаче няма да стои създаден продукт! За да изплащаш, да речем 6% лихва, значи, че трябва всяка година да създаваш (образно казано)- 6% повече продукция, зад която да стоят 6% повече напечатани пари с обезпечение! Такъв филм обаче няма, т.е. математически е ясно, че лихвата реално е невъзвращаема, освен..освен ако не се напечатат хартийки зад които няма нищо! ДА..ама НЕ! Точно този фокус вече НЕ МОЖЕ да продължава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
Рестартиране на системата не може да има при колосални загуби от кредиторите - просто не може да има никаква система след това .Освен това държавата има неограничен ресурс - имуществото на своите граждани ,което може постепенно да бъде източвано чрез данъци.Съществуват и толкова рискови активи , които създават трилиони буфери .Системата много бързо може да бъде изчистена , но не това е целта .Освен това не се цели премахване на дълга , а поставяне под контрол , което е много по - лесно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Това имам пред вид. Един качествен счетоводител се равнява на н`ам колко си хиляди "икономисти". А нАуката икономика си е измислена. Семантиката и произхода на думата са достатъчен довод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Не мисля, че преиначаването на фактите и не много успешните опити да бъдат подчинени на марксистката идея за "равенство" спомагат за изясняването на картинката. Колкото и да не ни се иска, западните икономики не могат да растат повече без износ. Да, но и другите не пасат трева. Индия например, налага всякакви ограничения и рестрикции на западните фирми, но те пак стоят, заради пустият му растеж. Китай - тоже, Бразилия-тоже. Руснаците пък да не ги коментираме. Е как пасва това в твоята теория за лошият запад, който си изнася работните места? Ако иска западът бъобще да има някакви работни места трябва да произвежда там. Все още им продават особено при колите новите опаковки, но със старите технологии на мотори и т.н., но и това скоро ще се промени. Фирмата не е социална организация. Когато те НАЕМАТ се договаряш колко ще получаваш и какво трябва да даваш. Толкова е просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
SS-23
преди 10 години
Глобалният проблем е, че тези които са "инвестирали" рисково, чакайки, че ше дойде голямата печалба, не искат проумеят, не искат да разберат, не искат да осъзнаят простичкият, прагматичен и чисто математически факт, че тези пари НЯМА да могат да си ги върнат! Няма от къде да дойдат!Просто някой "хора" (имам впредвид банки и кредитори) трябва да приемат факта, че имат загуба, която просто трябва да я фиксират, затваряйки позицията! По правилото на форекса- да добавяш позиция, към вече губеща позиция....води до още по-голяма загуба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Абе ако икономистите бяха счетоводители нямаше да имаме проблем! Добрите счетоводителите са много важни, колкото са и важни добрите инженери и добрите доктори! Защото счетоводителите знаят да си правят сметката! Знаят как да блансират между пасиви и активи! Икономистите от друга страна изобщо нямат представа от пасиви. За тях те не съществуват, както и показват централните банкери! "Имаме много пасив?? Нищо ще напечатаме актив за да изравним сметката!" Само дето това директно пак отива в пасива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Мда... всичко е толкова сбъркано вече, че счетоводителите се кръстиха икономисти, станаха топ-мениджъри, яхнаха парите и ... е...а м...а на пейзажа! Поголовно!Икономиката се прави от инженери, агрономи, химици, физици, математици... от хората, съсздаващи продукт, чието стойностно изражение някой тарикат, някога е решил и по-лошото - някой му е позволил, да замени с пари!Хората трябва да бъдат доведени до там, че да почнат да ядат пари, за да се събудят!Днешната измама, която наричат "икономика" в Европа е пълен т...к! Икономика с гонещи средно 30% безработни младежи! Икономика, която се занимава с осигуряване на работа за Азия! Това само един професионален "икономист" може да го измисли - да изнесеш производството на най-развития континент на друг континент и да сметнеш колко ще спечелят шепа хора от това! А после? А останалите без работа? С тях какво правим? Икономика?Булшит, за да не използвам красиеата българска дума за това! Нали вече не е модно дори да се псува на български!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
Иначе с последното изречение-епилог в 7, съм съгласен. Но се измества темата, ФЕД, евреи, интереси, войни и прочие.... Можем просто да си чешем езиците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още