IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays ще спре услугите по управление на лични финанси за 130 страни

Банката стартира нова стратегия с назначаването на нов шеф на поделението за лични финанси и инвестиции

15:20 | 26.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Barclays иска да се съсредоточи върху банкирането на дребно и корпоративното банкиране. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Barclays иска да се съсредоточи върху банкирането на дребно и корпоративното банкиране. Снимка: Ройтерс

До 2016 г. в около 130 страни Barclays ще спре да предлага своите услуги по управление на личните финанси и ще съкрати служители от поделението като част от плана си за намаляване на разходите и увеличаване на печалбата, предава Ройтерс.

„Решението е част от нашата стратегия, с която целим да редуцираме сложността на предлаганите услуги, и да бъдем конкурентни там, където можем да спечелим“, каза говорителят на банката.

В поделението на Barclays за лични финанси работят около 8 хил. души. Говорителят спомена, че е малко вероятно да има съществена промяна в бройката, но все пак някои работни места ще бъдат закрити, като част от плана за новата структура на банката и новата технология на работа.

През април Barclays обяви своите намерения да преструктурира поделението си за лични финанси, за да може банката да се съсредоточи върху банкирането на дребно и корпоративното банкиране. Институцията стартира своята нова стратегия с назначаването в понеделник на Питър Хорел за главен изпълнителен директор на поделението за лични финанси и инвестиции.

От май до сега Хорел заемаше временно позицията, след като неговият предшественик Том Калари беше освободен.

Рентабилността на бизнеса на Barclays с личните финанси продължава да изостава зад тази на конкурентите и от целите на изпълнителния директор на банката Антъни Дженкинс. За първата половина на 2013 г. възвръщаемостта на капитала на банката е 2,5%. 

Планът предвижда отделът за лични финанси да предлага услуги само в 70 страни, които представляват 86% от световния дял на услугите, и да прекрати дейността си в неперспективните държави или там, където бизнесът не носи никакви печалби.

Заради намеренията на банката стотици хиляди клиенти с инвестиции от 100 хил. до 500 хил. паунда ще останат без услугите на отдела. Вместо от него те ще бъдат обслужвани от новия отдел, наречен „Частни клиенти“.

Освен Barclays и други банки обмислят да преструктурират отдела си за лични финанси. Тази седмица Credit Suisse обяви, че също ще прекрати дейността му в някои страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още