IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще оцелее ли правителството на Италия

Очаква се днес премиерът Енрико Лета да представи пред парламента плана си за укрепване на коалицията и да поиска вот на доверие

08:58 | 02.10.13 г.
Ще оцелее ли правителството на Италия

Премиерът на Италия Енрико Лета търси спешна подкрепа от парламента, след като лидерът на дясноцентристката Партия на свободата Силвио Берлускони оттегли петима свои министри преди няколко дни, съобщава FT.

Като претекст за решението си Берлускони посочи провала на управляващата коалиция да избегне повишаването на данъка върху продажбите.

Вероятно днес Лета ще представи плана си за укрепване на управляващата коалиция в парламента и ще поиска вот на доверие.

Късно в неделя италианският министър-председател проведе спешна среща с президента Джорджо Наполитано. По-рано държавният глава заяви, че ще проучи всички възможни алтернативи, преди да се възползва от заложените в Конституцията правомощия да разпусне парламента и да свика нови избори, припомня изданието.

В телевизионно изявление след срещата с Наполитано Лета намекна, че фракция депутати от дясноцентристката партия на Берлускони е готова да подкрепи правителството. Днес парламентарният секретар на политическата сила Анджелино Алфано също изрази надеждата си, че депутатите ще подкрепят Лета.

По думите на Алфано “групи и фракции в партията няма”. Същевременно анонимен източник е съобщил за АП, че самият Алфано възнамерява да гласува в полза на управляващата коалиция, въпреки че вероятно ще стигне до разрив в отношенията му с Берлускони.

Крехката управляваща коалиция в Италия, сформирана след неубедителните избори от началото на тази година, е на ръба на колапса заради опитите на медийния магнат да се задържи в политическия живот. След като беше осъден на 4 години затвор заради данъчни измами, депутатите са на път да го отстранят от парламента и да сложат принудителен край на политическата му кариера. Очаква се също така да стане ясно как точно ще бъде изпълнена присъдата му, тъй като заради напредналата му възраст законът в Италия забранява той да я излежи ефективно.

В неделя Силвио Берлускони отпразнува 77-я си рожден ден и открито призова за провеждането на нови избори възможно най-скоро. Ако се стигне до това обаче, ще бъде застрашено приемането на бюджета за 2014 г., който трябва да бъде представен на Европейската комисия до 15 октомври.

Последна актуализация: 21:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още