IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Германия ще се споразумеят за "данъка Робин Худ" до края на май

Работодатели в 9 от 11-те държави, които се споразумяха за въвеждането на налога, предупреждават, че той ще намали атрактивността на еврозоната

11:13 | 20.02.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Франция и Германия ще се споразумеят за "данъка Робин Худ" до края на май

Франция и Германия поеха ангажимент да постигнат споразумение по данъка върху финансовите трансакции до края на май, съобщава FT.

Правителствата на двете страни трябва да се споразумеят и как точно данъкът, известен още като „данък Робин Худ“, ще бъде приложен в 11-те държави от Европейския съюз (ЕС), които решиха да започнат да го прилагат по-рано.

Президентът на Франция Франсоа Оланд коментира след срещата му с канцлера на Германия Ангела Меркел в Париж, че търсенето на „перфектната формула“ за налога помага само на тези, които искат да го неутрализират. „Предпочитам неперфектен данък или изобщо никакъв данък“, каза френският президент на пресконференция.

Меркел допълни, че поставянето на краен срок за споразумението преди изборите за Европейски парламент през май е от решаващо значение. „Ако нещата се задвижат, някои държави може и да преодолеят резервираността си“, посочи тя.

Инициативата на двамата ръководители идва в момент, в който лидерите на работодателските организации в 9 от 11-те държави, възприели данъка върху финансовите трансакции, писаха до лидерите на ЕС, за да изразят несъгласието си с въвеждането на налога.

„Това само ще затвърди несигурността у инвеститорите и ще намали атрактивността на еврозоната и на банковия сектор“, пишат организациите до председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу и на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой.

Принципните възражения срещу данъка върху финансовите трансакции е за най-амбициозната му форма. Дипломатите предлагат на първо време с него да се облагат сделките с акции и деривати, а по-късно налогът да има по-широк обхват.

Приходите от налога обаче биха били изключително ниски в по-малките държави от еврозоната. Париж и Берлин освен това се противопоставят на по-амбициозната му втора фаза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 10 години
Само си представете какво представлява данък, кръстен на разбойник и крадец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 10 години
Само си представете какво представлява данък, кръстен на разбойник и крадец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още