IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти очакват поскъпване на емисиите СО2 до края на годината

През 2013 година емисиите по схемата за търговия с парникови газове на ЕС достигнаха рекордно ниска стойност

21:23 | 11.07.14 г.
Експерти очакват поскъпване на емисиите СО2 до края на годината

Емисиите въглероден диоксид, търгувани по европейската схема ETS, ще поскъпнат до края на годината, прогнозират експерти, цитирани от Bloomberg. Според UBS цената ще се повиши със 71% до края на 2014 година, а анализаторите на Societe Generalе очакват цените да се повишат с 11%.

Цената на емисиите достигна най-ниското си ниво през 2013 година – 2,46 евро за тон. От тогава обаче европейските власти предприеха редица ограничителни мерки по отношение на разпределението на безплатните квоти от емисиите и така цената тръгна нагоре.

Според осреднените прогнози, събрани от Bloomberg до декември 2014 година емисиите въглероден диоксид ще достигнат цена от 7,50 евро за тон. По време на днешната търговия в Лондон емисиите за декември се търгуваха при цена от 5,75 евро за тон, което е ръст от 0,9% спрямо вчера.

Европейската схема за търговия с емисии въглероден диоксид предвижда отпускането на безплатни квоти за близо 13 хил. компании в общността. Ако тези количества не са им достатъчни, те трябва да си ги закупят. Целта е да се стимулират инвестициите в инсталации, намаляващи емисиите, които увреждат околната среда.

Заради кризата обаче търговията с емисиите замря и схемата не изпълнява целта си, защото цената вече не е стимул за намаляване на замърсяването.

По тази причина и от властите в Брюксел предприеха действията за ограничаването на безплатните квоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още