IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските фондови пазари забравиха скандала с VW

Именно автомобилният сектор се оказа един печелившите в последната сесия за седмицата

19:27 | 25.09.15 г.
Европейските фондови пазари забравиха скандала с VW

Европейските фондови пазари забравиха опасенията си около скандала с Volkswagen и фокусът падна върху речта на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън. Тя даде ясен сигнал, че лихвата в САЩ ще бъде повишена до края на годината, което успокои опасенията на търговците за състоянието на световната икономика, пише CNBC.

Паневропейският Stoxx Europe 600 отчете ръст от 2,84% до 349,28 пункта. Въпреки оживлението в петък обаче индексът не успя да изтрие натрупаните през седмицата загуби и финишира последната сесия с намаление на стойността си от 1,5 на сто.

Дори и Франкфуртската фондова борса се отърси от шока от Дизелгейт. Водещият индекс DAX затваря сесията на зелена територия – с увеличение от 2,77 на сто до 9 688,53 пункта. В четвъртък стойността на индекса достигна най-ниското си ниво от декември 2014 година насам. 

Инвеститорите очакват бордът на директорите на VW да назначи нов изпълнителен директор на компанията. Залозите са, че това ще бъде ръководителят на Porsche Матиас Мюлер. Акциите на компанията все пак продължават да поевтиняват. Днес спадът им е с малко над 4 на сто до цена от 107,30 евро за брой. През седмицата VW загуби над 30% от стойността на книжата си.

Успокоение обаче има за целия автомобилен сектор в Европа. В четвъртък списанието Auto Bild коментира, че подобен на софтуера на VW са използвали и други компании, сред които BMW. Днес обаче тези спекулации са отречени, а акциите на баварският гигант поскъпват с повече от 4,2% до цена от 78,89 евро на брой.

С ръстове между 2% и 3% приключват сесията и книжата на Renault, Daimler и Fiat.

В последната сесия за седмицата се стабилизира и минният сектор. В четвъртък инвеститорите следях с безпокойство спада на цените на суровините и основно - на петрола. 

Френският САС 40 отчете ръст на стойността си от 3,07% до ниво от 4 480,66 пункта, а един водещите индекси на Лондонската фондова борса – FTSE 100, достигна до ниво от 6 109,01 пункта или ръст от 2,47 на сто.

Еврото продължава да губи от стойността си спрямо щатския долар. Търговията се извършва при 1,113 долара за едно евро, при 1,119 долара за едно евро в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още