IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов протест в Барселона, този път в подкрепа на местния президент

Артур Мас изяви готовност пред съда да поеме цялата отговорност за референдума от миналата година

16:38 | 15.10.15 г.
<p>
	Артур Мас напуска съда, след като беше изслушан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Артур Мас напуска съда, след като беше изслушан. Снимка: Ройтерс

Хиляди хора излязоха на улицата в Барселона, за да демонстрират подкрепата си за президента на провинцията Артур Мас, който днес се яви в съда за изслушване за референдума, съобщава ВВС.

Мас реши да проведе референдума за независимост на Каталуния през ноември 2014 г., въпреки че той беше забранен от централното правителство в Мадрид.

На последните избори в провинцията сепаратисткият партиен съюз на Мас излезе победител, като ще продължи да работи по пътната карта за отделяне на областта от Испания. Тя може да бъде приета без спънки от местния парламент, тъй като сепаратистите си осигуриха комфортно мнозинство.

През миналия месец Мас беше обвинен в злоупотреба с власт и опит да узурпира властта. Пред съда той коментира, че референдумът за независимост е бил ключова цел на администрацията, заради което той е готов да носи цялата отговорност за провеждането му.

Партиите, които подкрепят независимостта на Каталуния, все още преговарят за съставянето на правителство. Крайнолевите сепаратисти обаче не са склонни да подкрепят Мас за нов мандат.

Резултатите от проучванията на общественото мнение показват, че по-голямата част от каталунците предпочитат да останат в Испания, ако обаче регионът получи привилегирован данъчен режим и се приемат закони за защита на езика и културата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още