IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследват централния банкер на Италия заради спасяването на малка банка

Малките акционери настояват, че Banca Popolare di Spoleto е трябвало да бъде продадена на кандидата с най-голямо предложение

22:48 | 20.10.15 г.
<p>
	Иняцио Виско. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Иняцио Виско. Снимка: архив Ройтерс

Ръководителят на италианската централна банка Иняцио Виско е разследван за престъпни действия във връзка с начина, по който ръководената от него институция е осъществила спасяването на задлъжняла малка банка в Централна Италия, съобщават днес медии, цитирани от ДПА.

Опозиционният вестник "Фато куотидиано", който често публикува конфиденциална съдебна информация, съобщава, че Виско е заподозрян заедно с още седем души в злоупотреба със служебно положение и други финансови престъпления във връзка с Banca Popolare di Spoleto - BPS.

Твърденията засягат една от малкото италиански институции със солидна репутация - централната банка. Виско, който е на 56 години, е начело на институцията от 2011 година, а освен това като италиански централен банкер той е в управителния съвет на Европейската централна банка.

Източници от италианската централна банка отказаха да потвърдят или отрекат информацията.

Агенция АНСА твърди, че разполага с официален документ от прокуратурата на Сполето, според който Виско е разследван от 28 януари 2015 година.

В Италия това да си разследван не означава презумпция за вина и не е задължително да води до повдигане на официални обвинения.

Италианската централна банка пое управлението на Banca Popolare di Spoleto през 2013 година, след като бяха установени сериозни нередности. Централната банка уреди продажбата й на друга малка финансова институция, Banco di Desio e della Brianza, една година по-късно.

Малките акционери твърдят, че с тях е постъпено нечестно и са поискали прокуратурата да проучи начина, по който италианската централна банка е направила операцията, намеквайки, че Banca Popolare di Spoleto е трябвало да бъде продадена на участника в търга с най-голямо предложение. (БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още