IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания отхвърли допълнителна интеграция с Европейския съюз

Над 50% от датчаните са гласували срещу присъединяване към политиките на ЕС по правосъдието и вътрешните дела

11:56 | 04.12.15 г. 25
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Датската народна партия Кристиан Тулесен Дал <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Председателят на Датската народна партия Кристиан Тулесен Дал Снимка: архив Ройтерс

Дания отхвърли по-нататъшната интеграция с Европейския съюз (ЕС) на референдум, който вероятно ще бъде посрещнат със задоволство от евроскептиците по целия континент, коментира Financial Times.

При всички преброени гласове 53,1% от датчаните са гласували с „Не“ в четвъртък по въпроса за присъединяването на страната към политиките на ЕС по правосъдието и вътрешните дела. Дания в момента има възможност за неучастие (opt-out) по тези въпроси.

Поражението е удар за датските водещи партии, които водеха кампания в подкрепа на положителния вот, но дава още един тласък на Датската народна партия (ДНП), обявила се срещу ЕС и срещу имиграцията, която шокира елита, заемайки второ място на изборите през юни.

Резултатът вероятно ще се използва от активистите в референдума Brexit, свързан с евентуалното излизане на Обединеното кралство в ЕС. Експертите казват, че Дания се откроява като пример за това как избирателите могат да се обърнат срещу водещите лидери, тъй като преди да започне кампанията се очакваше вотът да е в подкрепа на ЕС.

Техническият характер на референдума и оплакванията на гласуващите за недостатъчно информация по въпросите също възпрепятства кампанията в подкрепа. Но вотът бе силно повлиян и от засилването на бежанската криза през лятото и терористичните атаки в Париж – и двете събития се случиха след обявяването на референдума, което накара много датчани да се питат дали по-дълбоката интеграция на вътрешните дела е наистина желателна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 8 години
казах ти ... по две изречения. че много си личи как ти липсва причинно-следствената връзка :):)Който е окупиран от САЩ е технологично в 26век.Който е зле икономически и няма шанс да е добре, е военна сила. (Русия)Китайците ще са номер едно ... щото манталитета им бил такъв.С тази остра мисъл, колко кубика дърва може да нацепиш за един час ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
а не мога да гърмя срещу *** ами тряя да ги толерирам ?!? Ако САЩа се намеси военно и каже на Турция : Ей онбаши тука тея *** не може да ги вкарвате в Европа или от Африка иначе ше ви счупим каската. Ако САЩа ни помага във всичко и ние ще отговорим със същото. САЩа сега са в затруднение ок ще им помогнем икономически, но и ние искаме нещо от тях а ние нищо не получаваме само заповеди и то в наш ущърб е за кво да ги слушам тогава ?!? За кво са ми САЩ като те не искат ние да сме добре еми не ни тряят тогава .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Германия и Япония въпреки, че технологично са в 26 век преди всички те никога няма да бъдат лидери от световна класа именно поради факта, че са окупирани от САЩ. САЩа са това което бяха благодарение на Европейците. Руснаците няма да бъдат световен икономически то е очеизвадно, но военно са сила и се налага да се съобразяваме с тях. Китай те са нещо различно от всички останали, първо не са окупирани и второ манталитета им е доста различен както вече казах. И те ще бъдат водеща сила както икономически така и военно независимо дали искаме или не. Европейците ако бяхме с руснаците щяхме да сме лидери, от тях ресурсите и да ни пазят от напаст от нас технологиите и акъла. Аз съм сигурен, че ако Италия и Гърция кажат на Русия искаме защита от тея арабски орди и от Турция те ще се отзоват с оферта съответно защото безплатни обяди няма. Американците само ни отслабват, защо не ни пазят от *** защо не ни дават да търгуваме с всички за кво е НАТО дават ми танкове да гърмя срещу руснаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 8 години
не разбрах кво са направили Китай ... или не си го написал или някъде между правоговорните ти грешки не се чете ... иначе знам че в кръщелното ти пише "Това момче не е от село", ама аз нали съм си заядлив .... до оня ден плю срещу МВФ щото били "сашови" *** ... обаче днес вече са авторитет който е признал Китай. кво да ти кажа, ти си клиничен случай, баце... ..... и никога не съм спорил с теб че си виждал университет един път, незнам що се хващаш за това. Вярвам ти, и ти личи ... ама с гледане не ставааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
ае аз първо съм градски за разлика от тебе и то кореняк градски. И второ хои виж университета поне как изглежда от вънка и тва помага аз съм го виждал веднъж .....Хахх разликата в Китай и САЩ ... не не спирам, че пак ше се стигнен до псувни. Убу ше видим след 20йска то Китай от нищо за 15йска юана го напрайха една от световните резерви предстаам си след 20йска как ше изглежда положението .... Що Япония не успя да да направи такова нещо като Китай ?!? Аз ей са щи каа веднагически, защото са окупирани от твойте идоли, а Китай ньет. Джапанките бачкаха да много бачкаха стигнаха 26 век, но до там защото имат някой който им е стъпил на шията и затова няма да са лидери .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Браво на Дания.Приветствам с 2 ръце.Дано има по-голям отпор и в повече на брой страни в ЕС.ЕК и ЕП са сбирщина от хомо... и ненормалници, отдавна загубили връзката с реалността и истината. Освен това лъжат нагло за истинските подбуди и причини на неадекватните им действия по редица проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 11
khao
преди 8 години
селски никой не ти чете глупостите като са толква дълги ... лимитирай се до две изречения... Китай е конкурент на САЩ, колкото аз съм конкурент на Юсеин Болт на 100 метра... и колкото ти си конкурент на Стивън Хоукинг ... разбираш ли, разликата е от Земята до другия край на галактиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
тъй или иначе след време който и да е ще му е бая трудно да се конкурира с Китай първо те са 5 пъти повече от Сашш 3 пъти повече от Европа и манталитета им е да бачкат като коне за разлика и от САЩ и от Европа. Не стига това ами вече си вкарват и патенти за собствени техологични разработки което рано или късно щеше да се случи. САЩа са изпята песен бяха що бяха ЕСто за съжаление върви към същия разпад заради тея тикви САшш защото ги слуша и Саща в винаги против интересите на Европа ама винаги !!! Ако САЩа бяха читави нямаше да ни тикат тея бежанци и да ни насъскват за война с руснаците. "Пазели ни" от кво от кого?? Да пазят ни случайно да не надигнем нос или да ни спасят от победа от това ни пазят. Тръгнали орди от джадайския свят ми къде им е Флота в средиземно море защо не ни пазят от тея бараби нали са всемогъщи д.ееба и палячовците ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 8 години
прав си, но изпуснаха момента поради некадърноста си.... това трябваше да се сучи преди 10 години, преди да приемат първата голяма вълна от Източна Европа..... но вече уви е само въпрос на време ЕС да се разпадне, което разбира се е лошо за всички в Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 10
MZ/X
преди 8 години
Второто също е някакво решение, но това означава да се откажем от мечтите за Европа без войни и икономика конкурираща се на САЩ или Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още