IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания отхвърли допълнителна интеграция с Европейския съюз

Над 50% от датчаните са гласували срещу присъединяване към политиките на ЕС по правосъдието и вътрешните дела

11:56 | 04.12.15 г. 25
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Датската народна партия Кристиан Тулесен Дал <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Председателят на Датската народна партия Кристиан Тулесен Дал Снимка: архив Ройтерс

Дания отхвърли по-нататъшната интеграция с Европейския съюз (ЕС) на референдум, който вероятно ще бъде посрещнат със задоволство от евроскептиците по целия континент, коментира Financial Times.

При всички преброени гласове 53,1% от датчаните са гласували с „Не“ в четвъртък по въпроса за присъединяването на страната към политиките на ЕС по правосъдието и вътрешните дела. Дания в момента има възможност за неучастие (opt-out) по тези въпроси.

Поражението е удар за датските водещи партии, които водеха кампания в подкрепа на положителния вот, но дава още един тласък на Датската народна партия (ДНП), обявила се срещу ЕС и срещу имиграцията, която шокира елита, заемайки второ място на изборите през юни.

Резултатът вероятно ще се използва от активистите в референдума Brexit, свързан с евентуалното излизане на Обединеното кралство в ЕС. Експертите казват, че Дания се откроява като пример за това как избирателите могат да се обърнат срещу водещите лидери, тъй като преди да започне кампанията се очакваше вотът да е в подкрепа на ЕС.

Техническият характер на референдума и оплакванията на гласуващите за недостатъчно информация по въпросите също възпрепятства кампанията в подкрепа. Но вотът бе силно повлиян и от засилването на бежанската криза през лятото и терористичните атаки в Париж – и двете събития се случиха след обявяването на референдума, което накара много датчани да се питат дали по-дълбоката интеграция на вътрешните дела е наистина желателна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
каква интеграция на някакви м.ангасари които не се интересуват от културата на Европа а от 1000те евро помощи които ще получат като бежанци ?? И тези същите баба ти Меркел ги кани "Да да да елате елате Welcome Refigees, ще ви намерим работа ще ви интегрираме и Джамии ще ви направим и всичко ще ви платим".....Тея брадатите с качулатите им жени които служат за част от мебелировката в къщи не могат да вършат нищо освен алъж вериш на пазара за краставици. И европейците да се мъчат да бачкат, че и със собствената безработица да се справят и да плащат на тея е за какаъв х.*** ?? По-добре китайци да бяхме внесли, поне тея са магарета барабар с жените им и те бачкат като волове от сутрин до мрак и то им личи по държавата стана Nr. 1. Ако имаме вносни китайци те могат да вдигнат Европата на крака, че и възприемат учат се интегрират се до някъде, за разлика от простото арабско племе което е свикнало да чеше джоджана в къщи по цял ден и нищо да не прави .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 3
ratten
преди 8 години
ЕС трябва да върви към второто
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
MZ/X
преди 8 години
Корабът потъва точно поради не достатъчната интеграция. Когато всеки дърпа чергата към себе си, няма как да има обща и ефективна политика!ЕС трябва да върви или към пълна интеграция или към разпускане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Правилно те не са окупирани като Германия и са суверенна държава. Няма да играят по свирката на Фашингтонци много ясно. Да приемат TTIP и да си бастардисат цялата продукция и законодателство заради няколко дерибеи оттатък блатото. Както и хората си имат собствена валута не са под опеката на *** от Голдман Сакс като Драгито инструктирани пак оттатък да печата до припадък. Е значи им все пак надежда за западната Европа за разлика от източната включително и наша милост начело с Офшорналиев манивелата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
Hermes73
преди 8 години
Браво на Дания!Никой разумен не се качва на потъващ кораб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още