IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И европейски граждани ще бъдат проверявани при влизане и излизане от ЕС

Не е време за некоординирани дейности за бежанската криза, смята комисарят по миграцията Димитриос Аврамопулос

18:30 | 25.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
И европейски граждани ще бъдат проверявани при влизане и излизане от ЕС

Съветът на министрите по правосъдие и вътрешен ред от ЕС одобри мерки за затягане на граничния контрол в общността, които включват систематични проверки по всички външни граници и за европейски граждани. Проверките в няколко бази данни, сред които и на Шенген, ще бъдат и на влизане, и на излизане от ЕС.

Това става ясно от думите на комисаря по въпросите на миграцията Димитриос Аврамопулос след заседанието.

Съветът ще започне преговори с Европейския парламент по промените, веднага след като институцията приема своята официална позиция по казуса, допълват от Съвета в прессъобщение.

Целта на новите мерки е борба с тероризма и защитата на европейските граждани, коментира холандският министър на миграцията Клаас Дейкхоф. Те бяха представени от ЕК през декември 2015 година. 

По време на заседанието на министрите е бил дискутиран и миграционният натиск върху общността. Според Аврамопулос ситуацията е критична, но "не можем да се справяме с едностранни, двустранни или тристранни действия". "Не е време за некоординирани дейности", допълни той.

Комисарят е категоричен и че не може да бъде ограничен броят на търсещите убежище, защото това противоречи на европейските и международните правила.

Проблемът с бежанската криза ще бъде дискутиран на среща между лидерите на ЕС и представители на Турция, насрочена за 7 март.

До дни започва и мисията на НАТО в Егейско море, допълва още Greek Reporter. Корабите на Алианса няма да спират плавателни съдове с бежанци, но в случай на спасени бежанци, те ще бъдат връщани обратно в Турция. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг допълни, че мисията на организацията е проучвателна и цели да намали нелегалния трафик на имигранти към Европа през Егейско море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още