IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Това беше тежък ден за Християндемократическия съюз

Въпреки това канцлерът няма да промени политиката спрямо бежанците

16:45 | 14.03.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Колаж: Ройтерс</em></p>

Колаж: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел продължава да държи на съществуващата в момента политика спрямо бежанците и мигрантите. „Въпросът за бежанците има нужда от европейско решение, устойчиво решение. А това решение се нуждае от време“, заяви Меркел в понеделник в Берлин, цитирана от DPA.

Тя признава, че изборната неделя е „тежък ден за Християндемократическия съюз“, след като крайнодясната партия „Алтернатива за Германия" (AfD) получи сериозна подкрепа на местните избори в три провинции в неделя.

Малко по-рано и говорителят на канцлера Щефан Зайберт поясни, че „правителството на Германия ще продължи да изпълнява политиката си спрямо мигрантите си с пълни сили както на национално, така и на международно равнище“.

На вчерашните избори в две от провинциите Християндемократическият съюз бе победен, а в трета запази преднината си, но втората сила стана AfD. 

Поражението в Баден-Вюртенберг и Райнланд-Пфалц е най-лошият сценарий за Меркел, коментира днес Ройтерс. В Баден-Вюртенберг, някогашна крепост на консерваторите, подкрепата за управляващата партия достигна историческо дъно от едва 27%.

В бедната източногерманска провинция Саксония-Анхалт, където управлява коалиция между консерваторите и социалдемократите, статуквото изглежда ще се запази. Тук обаче голяма подкрепа получава AfD – близо 22 на сто от гласовете. Така за пръв път AfD става втората по големина сила в провинциални избори.

Слабото представяне на християндемократите поставя под допълнителен натиск Меркел, която се опитва да постигне договорка между ЕС и Турция за намаляване на мигрантския поток.

Междувременно коалиционният партньор на Меркел – Християнсоциалният съюз, обвини именно политиката по отношение на бежанците за причина за изборния погром и пожела смяна на курса. „Централната причина е бежанската политика. Няма никакъв смисъл да отричаме това“, казва председателят на съюза Хорст Зеехофер.

Още по темата можете да научите от материала на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 26
Mike Florida
преди 8 години
Е това не е ли ДИКТАТУРА???Нацията заяви своето мнение относно водената политика! И всички отбелязват това, дори самата Меркел!Що за извратена, дивашка и плутократична логика, би позволило да заявиш, че въпреки волята на СУВЕРЕНА, на теб не ти пука и ще продължиш да вършиш БЕЗУМИЕТО си, на базата на ЕДНОЛИЧНО решение, или взето такова в тесен кръг!ДИКТАТУРА е думата за подобно поведение! Дано както казва Императора, един ден да има възмездие за подобни боклуции!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 22
studioaa
преди 8 години
Навремето когато бях в училище през 1988г комунистите ми обясняваха, че съветския съюз е нерушим и нищо не може да накара БКП да промени своята политика спрямо свободния пазар. А всички си спомняме какво стана само година по-късно нали? Вие сега един по един тръбите как "Обединена Европа" била излязла по-силна от кризата и как пътят към федерална Европа бил постлан и оставали само няколко дребни незначителни препядствия за преодоляване... Страхувам се обаче, че вашата илюзия скоро ще бъде разбита на малки парчета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още