IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bayer поведе Dax след силен отчет

Коригираната оперативна печалба е нараснала през първото тримесечие с 15,7% до 3,4 млрд. евро

10:40 | 26.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Силният бизнес със собствени по-нови лекарства помогна на германския фармацевтичен гигант Bayer AG да отчете сериозен ръст на финансовите си резултати.

Коригираната оперативна печалба (EBITDA) е нараснала през първото тримесечие с 15,7% до 3,4 милиарда евро, заяви базираната в Леверкузен фармацевтична и химическа компания във вторник. Анализаторите очакваха много по-слаб ръст. 

Чистата печалба възлиза на 1,5 млрд. евро, което е ръст от 13 на сто на годишна база. Приходите между януари и март скачат с 0,5 на сто до 11,94 млрд. евро, а без отчитане на валутните колебания растежът е от 3,2 на сто.

„Потвърждаваме и очакванията си за 2016 г.", обясни изпълнителният директор Марийн Декерс. По отношение на приходите се очаква ръст от около 5-6 на сто без отчитане на валутните колебания, а чистата оперативна печалба също се очаква да нарасне със същия процентен диапазон.

Акциите на концерна скочиха в предпазарната сесия с 1,1% и оглавиха Dax, предаде Ройтерс. В първите минути на сесията книжата се търгуват с ръст от 0,99 на сто до 111,15 евро за лот.

Двигател на ръста в Bayer са продажбите на лекарства с рецепта. При това изобретателят на аспирина се възползва предимно от търговията с пет нови лекарства. Лекарството за инсулт Xarelto, препаратът за лекуване на очни възпаления Eylea, лекарствата против рак Stivarga и Xofigo, както и лекарството за третиране на белодробна хипертония Adempas са добавили през първото тримесечие приходи в размер на 1,187 милиарда евро, което представлява увеличение от почти една трета. Общата коригирана печалба в дивизията за лекарства се покачва с повече от 16 на сто до 1,261 милиарда евро.

Ръстове Bayer отчита и в новото поделение – бизнеса с продукти за здравето без рецепти (Consumer Health), където оперативната печалба скача с 3,8 на сто до 383 млн. евро.

Добри резултати има и при бизнеса с лекарства за домашни любимци (Animal Health), където Bayer увеличава печалбата заради силното търсене в САЩ с цели 19,6 на сто до 122 млн. евро.

В поделението за селскостопанските пестициди (CropScience), където се включва бизнесът със земеделски торове и семена, печалбата скача с около 6% до 1,106 милиарда евро благодарение на по-високи цени и спад в производствените разходи.

„Индустрията минава през поредната вълна на консолидация и е важно да се следят възможностите много внимателно”, заяви пред CNBC по-рано Декерс, добавяйки, че е ясно защо фармацевтичните компании търсят придобивания.  

„Компаниите се притесняват за цените, които правителствата са склонни да плащат за иновативните ни лекарства, а също така и за патентната защита. Този натиск относно цените и патентната защита води до това на фармацевтичните компании да им е все по-трудно да инвестират в проучване и развойна дейност, с прогнозируема сигурност за възвръщаемостта”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още