IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа е една идея по-защитена от криза в стил Lehman Brothers

След почти седем години трейдъри на деривати в ЕС вече ще сключват сделките си през клирингови къщи

08:12 | 22.06.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Европа е една идея по-защитена от криза в стил Lehman Brothers

Европа най-сетне настига САЩ, що се касае до опазване на търговията с деривати, пише Bloomberg.

На САЩ им отне четири години. Европейският съюз (ЕС) се нуждаеше от почти седем години. Сега най-големите трейдъри на лихвени суапове в 28-членния блок от вторник трябва да насочват своите сделки към клирингови къщи – трета страна, която гарантира, че сделката няма да се провали, ако другата страна в трансакцията фалира.

След като фалитът на Lehman Brothers Holdings Inc. през 2008 г. заплаши да повлече други инвестиционни банки, още на следвщата година Г-20 накара американските и европейските регулатори да направят търговията с деривати по-безопасна. Според лидерите банките трябва да правят своите сделки през клирингови къщи, за да защитят контрагентите от загуби в случай на евентуален фалит на банки.

LCH – клирингът на London Stock Exchange Group Plc, и CME Group Inc. ще бъдат най-големите печеливши. Двете компании вече отговарят за голяма част от клиринга и сключени на извънрегулиран пазар деривативни сделки в ЕС.

Големите фирми сега ще трябва да пренасочват към клирингови къщи четири от най-често срещаните видове лихвени суапове – т.нар. обикновени договори, базисни суапове, форуърдни лихвени споразумения и овърнайт лихвени суапове.

ЕС ще разшири правилата, за да покрие останалата част от пазара в следващите две години и половина. По-малките банки и хедж фондовете ще трябва да пренасочват своите сделки през клирингови къщи от 21 декември. Всеки друг вид финансов посредник трябва да започне да прави това до 21 юни 2017 г. Компаниите ще имат време до 21 декември 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 7 години
Ето още една гледна точка по темата :http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2012/01/17/1746353_kliringovi_kushti_-_sledvashtata_jertva_na_krizata/Обезпеченията с които оперират клиринговите къщи, са величина от такъв порядък, който по всичко изглежда , едва ли ще бъде адекватен буфер и решение за сериозните системни трусове. Тогава защо се предприема тази нормативна промяна , заради лъвския пай в печалбите от търговията (според статията, която съм "постнал" по-горе, иде реч за пазарни обеми от стотици трилиони USD) ?Струва ми се че, лека-по-лека вървим към момента, в който истината трябва да бъде изречена : печалбата , която й е нужна на системата, за да е в равновесие и за да функционира я няма. Няма я нито в реалната, нито в имагинерната икономика и за да бъде предпазена системата от разпад, Някой трябва да я ... напечата тази печалба ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
мда и ше си остане само с идеята и нищо повече ..... сега е ред на дълговата криза там и с 5 идеи пред Лимона да са, пак няма да им помогне .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Лошото е, че кризата няма да е точно в стил лемон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още