IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските активи поскъпнаха в деня на британския референдум

Британската лира изкачи 6-месечен връх, а DAX прехвърли границата от 10 хил. пункта

19:18 | 23.06.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейските активи поскъпнаха в деня на британския референдум. Инвеститорите спекулират дали страната ще остане в Европейския съюз (ЕС) или ще излезе, отбелязва CNBC.

Широкият индекс Stoxx 600 се повиши 1,3% до 345,74 пункта, въпреки че отчете лек спад в началото на търговията. Лондонският индекс FTSE 100 се покачи с 1,23% до 6 338,10 пункта. В Германия DAX 30 нарасна с 1,85%, като прехвърли границата от 10 хил. пункта, за да затвори на ниво от 10 257,03 пункта. Френският бенчмарк САС 40 е нагоре с 1,96% до 4 465,90 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 отчита повишение от 2,11% до 8 885,30 пункта.

Пазарите са оптимистични в деня на британския референдум за членството на Острова в ЕС. Според последните социологически проучвания на ComRes, проведени по поръчка на Daily Mail и ITV, и на YouGov за вестник The Times показват ръст на подкрепящите оставането на страната в последната минута. Резултатите бяха оповестени преди отварянето на урните във Великобритания.

По време на търговията в Лондон лирата поскъпна и се изкачи до 6-месечен връх спрямо долара до 1,4816 долара. Вотът ще приключи в 00 часа българско време, като резултати ще има рано в петък, след като бъдат преброени бюлетините от всички 12 региона.

Данните от деня показаха, че бизнес активността в еврозоната се забавя до най-ниското ниво от януари 2015 г. Частната компания Markit прогнозира забавяне на икономическия ръст във валутния съюз през второто тримесечие.

На корпоративния фронт инвеститорите следяха банковите акции. В Италия Banco Popolare набра 1 млрд. евро, които са й нужни за сливането с Banca Popolare di Milano. След новините акциите на банките поскъпнаха с 6,5% и 5,6%, съответно.

Книжата на Unicredit поскъпнаха с над 7 на сто на фона на търсенето на нов главен изпълнителен директор. Вестник La Repubblica писа, че директорът на UBS в Италия Фабио Иносенси за потенциален кандидат.

Най-губещата банка днес е шведската Nordea, чиято пазарна капитализация се сви с 6 на сто. JPMorgan, Swedbank и ABG Sundal Collier понижиха оценките си за акцията на банката.

В Гърция банките изглежда ще си стъпят на краката, след като съвсем скоро могат да получат достъп до евтиното финансиране на Европейската централна банка. Акциите на Alpha Bank и Eurobank поскъпнаха с 6,8% и 3,5%, съответно.

Британската верига супермаркети Tesco отчете ръст на приходите от продажби в разработените магазини от 0,3% през първото й фискално тримесечие. Цената на акциите се повиши с 0,8%.

Moller-Maersk бе сред най-печелившите компании, след като акциите й поскъпнаха с 11,9%. Сьорен Скоу ще замени Нилс Андерсен на поста главен изпълнителен директор от 1 юли.

Книжата на добивните компании също увеличиха цените си. Arcelormittal, Glencore, BHP Billiton и Anglo American бяха сред дружествата с най-големи ръстове в цените на акциите.

На пазара на суровини цените на фючърсите върху петрола сорт Брент и американския лек суров петрол кръжаха около 50 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 13.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
mrynmryn
преди 7 години
Ясно е, че ще останат, но медиите го раздухаха здраво и някои направиха лесни пари тая седмица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още