IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Перспективите пред глобалната икономика са по-несигурни след Brexit

Волатилността на финансовите пазари след референдума беше краткотрайна, пише банката в икономическия си бюлетин

13:02 | 04.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Перспективите пред глобалната икономика са станали по-несигурни след решението на британците да напуснат Европейския съюз (ЕС), посочва Европейската централна банка (ЕЦБ) в икономическия си бюлетин. Базираната във Франкфурт институция заявява отново готовността си за действие с цел покачване на инфлацията в еврозоната, съобщава Ройтерс.

„Волатилността на финансовите пазари след референдума във Великобритания за членството в ЕС беше краткотрайна“, пише в доклада. „Въпреки това несигурността спрямо глобалните перспективи се увеличи, докато данните за второто тримесечие подсказват, че активността и търговията в глобален план са потиснати“, допълва централната банка на еврозоната.

В унисон с коментарите на президента на ЕЦБ Марио Драги през юли ЕЦБ посочва в доклада, че изчаква повече информация, включително и новите прогнози, които ще бъдат публикувани през септември, преди да се вземат решения за евентуални промени в паричната политика.

ЕЦБ констатира, че икономическото възстановяване на еврозоната продължава. То е подкрепено от вътрешното търсене, докато растежът на износа остава скромен. Очаква се икономическото съвземане на продължи с умерено темпо.

Според ЕЦБ вътрешното търсене получава подкрепа от пренасянето на мерките на паричната политика върху реалната икономика.

„Благоприятните финансови условия и подобренията в корпоративните печалби продължават да стимулират възстановяването на инвестициите. Устойчивите повишения на заетостта, които се дължат и на успешни структурни реформи, и все още относително ниските цени на петрола предоставят допълнителна подкрепа за реалните разполагаеми доходи на домакинствата и оттам – за частното потребление“, пише в анализа.

Същевременно обаче „насрещните ветрове за икономическото възстановяване на еврозоната включват развоя от британския референдум и други геополитически неизвестни, потиснатите перспективи пред растежа на развиващите се икономики и бавното провеждане на структурни реформи“, посочва ЕЦБ.

Що се отнася до инфлацията, която ЕЦБ иска да приближи до 2%, в еврозоната тя остава близо до нулата през последните месеци. На базата на текущите цени на петрола ЕЦБ допуска, че инфлацията ще остане много ниска в следващите месеци преди да започне да се повишава по-късно през 2016 г. заради прогнозиран базов ефект при годишното изменение на цените на енергийните източници.

Според ЕЦБ банките успяват да пренесат мерките на паричната ѝ политика под формата на по-ниски лихви по кредитите и по-благоприятни кредитни условия, които подпомагат възстановяването на кредитирането. ЕЦБ отчита ръст на търсенето на заеми през второто тримесечие на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още