IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етичният регулатор на ЕК ще проверява назначението на Барозу в Goldman Sachs

Омбудсманът на ЕС се опасява дали бившият председател на ЕК ще действа почтено в изпълнение на новата си роля

15:00 | 06.09.16 г.
<p>
	Бившият председател на ЕК Жозе Мануел Барозу. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Бившият председател на ЕК Жозе Мануел Барозу. Снимка: архив, Ройтерс

Етичният регулатор на Европейската комисия (ЕК) ще проверява назначението на бившия председател на институцията Жазе Мануел Барозу в инвестиционната банка Goldman Sachs Group Inc., съобщава Bloomberg.

Припомняме, че банката нае Барозу през юли. Той ще бъде консултант, който ще работи за преодоляване на негативите от решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз (ЕС).

Водещите държави членки на ЕС вече възроптаха срещу назначението и поискаха от Барозу да се откаже от него.

Назначението на Барозу по-малко от две години, след като той напусна Комисията, поражда проблеми предвид значението на ролята му в световната власт, влиянието и историята на банката, с която той е свързан сега. Това се посочва в писмо на омбудсмана на ЕС Емили О’Райли писмо до наследника на Барозу Жан-Клод Юнкер.

“Общественото безпокойство се задълбочава от факта, че Жазе Мануел Барозу публично заяви, че той ще съветва банката относно решението на Великобритания да напусне ЕС", пише в писмото на О’Райли.

Тя се интересува и дали главният преговарящ от страна на ЕК по въпросите за Brexit Мишел Барние и други официални лица ще бъдат посъветвани относно това как и дали да се ангажират с Барозу.

“Такъв съвет е важен като се има предвид необходимостта да се гарантира, че работата им не е засегната от евентуален провал на Барозу да се съобрази с новата си роля и да действа почтено”, посочва се още в писмото.

Говорител на Goldman Sachs в Лондон отказва да коментира писмото на омбудсмана на ЕС.

През юли френският президент Франсоа Оланд заяви, че новото назначение на Барозу е "юридически възможно, но морално неприемливо”.

Повече от 110 хил. души са подписали петиция, за която се твърди, че е създадена от представители на ЕС и която протестира срещу назначаването на Барозу в банката. С петицията се настоява и за спирането на пенсията му от ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още