IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът призна Кристин Лагард за виновна по делото "Тапи"

Трибуналът обаче не наложи наказание на 60-годишната Лагард и няма да ѝ отваря криминално досие

17:41 | 19.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Съдът в Париж призна за виновна ръководителя на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заради управлението на спор за няколко милиона евро, докато е била финансов министър на Франция преди почти десетилетие, съобщава Bloomberg.

Съдиите заявяват, че Лагард е трябвало да положи повече усилия, за да отхвърли плащането на 285 млн. евро на бизнесмена Бернар Тапи в арбитражно дело. Решението да се приеме арбитраж по делото струваше на френските данъкоплатци над 400 млн. евро, които бяха изплатени на Тапи като обезщетение.

60-годишната Лагард няма да плати нито глоба, нито ще лежи в затвора и няма да ѝ се отваря криминално досие, каза още съдът в понеделник. Обвинена, че е позволила неправилното използване на публични средства, а не в реална корупция, тя можеше да получи присъда от една година в затвора.

Адвокатът на Лагард заяви, че присъдата ще бъде обжалвана. Директорът на МВФ обаче бе призната за невинна по друго обвинение, свързано с първоначалното решение да сключи арбитражното споразумение.

Делото разгледа как Лагард е управлявала продължилия десетилетие спор между бившата държавна банка Credit Lyonnais и бизнесмена Бернар Тапи по продажбата на Adidas през 1993 г. Лагард е позволила споразумението да стигне до арбитраж в средата на 2008 г. и след това не е обжалвала определеното обезщетение.

След още 8 години съдебни спорове миналата година съдът във Франция определи, че Бернар Тапи не е трябвало да получава обезщетение и го задължи да изплати обратно 404 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Тая вещица си е направо за панделата...ама и прощават , щото и тя се бори за либералните ценности !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Виновна е, ама няма да я наказват. Малко популизъм й се случи на Европа тази година. Трябва още. Догодина Мари Льо Пен във Франция, а Меркела вън от Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още