IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кошмарът се реализира

Шокът от това ужасно дело в навечерието на Коледа и в подножието на исторически храм-паметник няма да мине скоро

09:16 | 20.12.16 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мястото на престъплението в Берлин тази сутрин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мястото на престъплението в Берлин тази сутрин. Снимка: Ройтерс

Кошмарът стана действителност – атентат на Коледен базар. При първите реакции въобще не се споменаваше думата „терор“. Но е очевидно, че някой в Берлин, и то в подножието на исторически храм-паметник, е искал да изимитира терористичната атака от Ница, при която на френския национален празник на 14 юли бяха убити 84 души. И тогава камион се вряза в тълпата на един празник. Убиецът бе спрян след стотици метри от своя ужасяващ път от полицията, коментира германският ежедневник FAZ.

В Берлин атентаторите не стигнаха толкова далеч. Това обаче не е утеха за жертвите. Но поне е било предотвратено по-лошото, за да не се превърне Берлин в Ница 2. Дали е късмет? От атентата в Париж бе ясно, че пазарите и подобни увеселителни места трябва да бъдат сериозно охранявани, че в такива случаи в бъдеще стандартни трябва да бъдат специални бетонни барикади. И как в Берлин това не бе предвидено? 

Първият сериозен тест след атентата в Ница бе Октоберфест в Германия. Той премина този тест.

За коледните пазари, които се провеждат в Германия в по-малки и по-големи градове, а в Берлин – на няколко места, се прилагат някои други критерии. Не навсякъде може да се изключи всякакъв риск. И точно от това политиците, полицията и вътрешното разузнаване предупреждават многократно. Изречението, че ужасът не бива да променя начина на живот, е подложено на изпитание.

Особено по отношение на Коледните пазари, защото за тях също така е вярно, че не са какви да е пазари. С целия си кич и търговски устрем те разпространяват атмосфера, която извира от един свят на антитерористична война, която Западът обяви на тези атаки. Няма ли вече да е така? Трябва ли сега, в дните до Коледа, да седим вкъщи?

Във Франция страхът на много места вече се превърна в парализа. В Германия може би още не е така. Но може ли някой немец да пожелае днес простото „Весела Коледа“? След нападението в Берлин за мнозина това няма да е възможно.

А шокът в Германия няма да мине скоро. Утехата в такива моменти може би вече няма да е на Коледните пазари, а по-скоро посланието на самата коледна история. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още