IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Германия ще похарчи 6 млрд. евро от бюджетния излишък

Германската икономика записа по-голям от очакваното ръст, подкрепен от вътрешното потребление и разходите за бежанците

14:32 | 28.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2016 година Германия приключи изпълнението на бюджета си с излишък от 6,2 млрд. евро, потвърдиха от финансовото министерство в страната. Големият въпрос сега е как да бъдат разпределени тези средства, пише The Local.

Според изданието консерваторите настояват за намаляване на данъци и изплащане на стари задължения. Левите пък са за инвестиции в инфраструктура и образование.

„Трябва да върнем част от средствата на гражданите“, каза баварският финансов министър Маркус Зьодер от Христиансоциалния съюз, партньорската партия на консерваторите на Меркел, пред Bild. "След ниските банкови лихви и растящата инфлация е дошло времето за намаляването на данъците", смята той.

За финансовия министър Волфганг Шойбле излишъкът трябва да бъде използван за намаляване на дълга. Федералното правителство има дългове за малко над 1,27 трлн. евро.

Социалдемократите, които управляват в широка коалиция с Християндемократическия съюз на Ангела Меркел, обаче настояват за повече инвестиции. „Парите, които гражданите генерират, не трябва да бъдат съхранявани в Министерството на финансите“, посочи лидерът на партията Зигмар Габриел, който е вицеканцлер и министър на икономиката в кабинета.

The Local посочва, че благодарение на икономическия растеж и спада на безработицата Германия се радва на преизпълнение на бюджета през миналата година. Общо федералното правителство и правителствата на провинциите успяха да приключат годината с повече от 19 млрд. евро излишък в бюджетите си.

През 2016 година Германия постигна ръст от 1,9%, което е повече от очакваното. Разширяването на икономиката беше подкрепено от вътрешното потребление и разходите, които федералните власти направиха за бежанците. Прогнозите сочеха, че Германия ще запише ръст на брутния вътрешен продукт в рамките на 1,7 на сто.

По данни на статистическата служба в страната правителствените разходи са се увеличили с 4,2%, а вътрешното потребление – с 2% през 2016 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още