IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на цените на суровините изведе на печалба и Glencore

Съживяването на миннодобивния гигант, отчел загуба за милиарди долари година по-рано, е забележително

14:20 | 23.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарската компания Glencore отново се завърна към печалба след ръста на цените на суровините, което е забележително възстановяване за миннодобивния гигант, отчел загуба за милиарди долари година по-рано, коментира Wall Street Journal.

Вписаната във Великобритания компания заяви в четвъртък, че нетната печалба е достигнала 1,4 млрд. долара през 2016 г. спрямо нетна загуба от 4,9 млрд. долара за предишната година. Приходите, коригирани спрямо спрените операции, са нараснали до 152,9 млрд. долара от 147,4 млрд. долара година по-рано.

Печалбата на Glencore е поредният положителен сигнал от миннодобивния сектор. BHP Billiton и Anglo American съобщиха по-рано тази седмица, че също са се завърнали към печалба в резултат на по-високите цени на суровините.

Главният изпълнителен директор на Glencore Айван Гласенберг заяви, че по-силната печалба и по-ниските нива на дълга ще дадат на компанията гъвкавост или да засили сделките, или да върне пари на акционерите си.

„Не мисля, че има нещо, което си заслужава около нас, но ще видим какви възможности ще се появят“, каза той на конферентен разговор с репортери. „Ако не намерим големи възможности, ще раздадем големи дивиденти“.

Нетният дълг е спаднал до 15,5 млрд. долара към края на годината от 25,9 млрд. долара към края на 2015 г., което е под очаквания диапазон на понижение между 16,5 и 17,5 млрд. долара, след като по-високите цени на суровините, отмяната на дивидента и продажбата на активи за 4,7 млрд. долара са свалили натиска от баланса на компанията.

Glencore заяви, че бизнесът с търговия отчита печалба преди лихвите и данъците от 2,8 млрд. долара за миналата година – 14% ръст спрямо 2015 г., на фона на по-силното търсене, най-вече от Китай, и спада на инвентара.

Компанията очаква търговската група да постигне коригирана печалба в диапазона от 2,2 до 2,5 млрд. долара през 2017 г. Това е по-ниско ниво от насоките от предишните години (3,2 млрд. долара) заради продажбата на половината от земеделското подразделение през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още