IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската Astellas Pharma купува белгийската Ogeda за 800 млн. евро

Astellas ще направи първоначално плащане от 500 млн. евро, а останалите пари ще се платят в зависимост от напредъка по разработването на лекарство

16:59 | 03.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Astellas</em></p>

Снимка: Astellas

Японската фармацевтична компания Astellas Pharma планира да купи изцяло белгийската компания за разработка на лекарства Ogeda за близо 800 млн. евро (853 млн. долара), съобщават днес двете компании, цитирани от DPA.

Astellas се е съгласила да направи първоначално плащане от 500 млн. евро за всички акции в Ogeda до края на второто тримесечие, посочва се в съобщение на компаниите.

Базираната в Токио група ще плати още 300 млн. евро в зависимост от напредъка по разработването на фезолинетант - най-съвременната клинична програма на Ogeda. Белгийската компания е известна с проучванията си на лекарства в клиничен етап, включително за горещи вълни при менопауза.

Очаква се фезолинетантът да се превърне в нехормонална опция за лечение на жени с вазомоторни симптоми в менопауза. В средносрочен и дългосрочен план се очаква лекарството да допринесе за растежа на Astellas. През януари 2017 г. разработчиците публикуваха положителни резултати за Фаза II от изследването на лекарството.

Базираната в Госели белгийска компания Ogeda SA е специализирана в нискомолекулни съединения, които са насочени към Г-протеиново свързани рецептори. Основана през 1994 г., компанията в момента разполага с 41 служители.

След приключването на сделката Ogeda ще оперира като дъщерна компания на Astellas. Трансакцията подлежи на нормалните одобрения от страна на властите. Планирано е сделката да бъде финализирана през второто тримесечие на 2017 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още