IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще увеличи държавните инвестиции в инфраструктурни обекти

Новите поръчки за строежи и благоустройство нарастват безпрецедентно от началото на 21-ви век

14:46 | 22.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германия, често критикувана заради търговския си излишък, който е определян като прекомерно голям и накърняващ
интересите на търговските й партньори, иска да увеличи държавните инвестиции в инфраструктурни обекти през идните
години. Това се посочва в публикувания днес месечен доклад на министерството на финансите, съобщава БТА, позовавайки се на френската агенция AFP.

След средното увеличение от 3,8 на сто на година за периода 2005 - 2016 г. държавните инвестиции - на държавата, регионалните власти и общините - се очаква да нарастват с близо 5 на сто през идните години до 2021 година, се посочва в документа, в който се отбелязва, че ще има "бум" в тази област.

Новите поръчки за строежи, благоустройство и инфраструктурни пътища, нарастват безпрецедентно от началото на 21 век, посочват експертите на финансовото министерство.

"Новите поръчки за изграждането на пътища са безпрецедентни дори от обединението на Германия" от началото на 1990 година, се допълва в доклада.

Германия е обект на критиките на международни институции и на нейни търговски партньори като САЩ и Франция, които я обвиняват, че не внася и не инвестира достатъчно, за да могат да се възползват други икономики от нейните външнотърговски постижения.

Ако държавните разходи в Германия са се увеличавали с 3,8 на сто средно за година през 2005 - 2016 г., най-вече за приемането на бежанци, то те са нараснали едва с 0,6 на сто във Франция за същия период, а в Испания и Италия те дори са намалели, сочат данните, представени в доклада.

Международният валутен фонд неотдавна отново призова Берлин да намали данъците и да инвестира повече.

Финансовият министър на най-голямата европейска икономика Волфганг Шойбле, привърженик на строгата бюджетна дисциплина, спомена възможността за данъчни облекчения, но само след изборите, насрочени за есента и то ако консервативната партия на Ангела Меркел спечели вота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още