IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблеми в Турция и САЩ попречиха на UniCredit да отговори на очакванията за печалбата си

UniCredit регистрира загуба от 846 млн. евро заради обезенка на своя непряк дял от 41% в турската Yapi Kredi

16:55 | 08.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата италианска банка UniCredit не можа да отговори на очакванията на анализаторите за печалбата си през третото тримесечие. Сред основните причини е обезценяването на дела ѝ в турска банка с почти 1 млрд. долара, както и изплащането на задължения по дело в САЩ във връзка с американските санкции срещу Иран.

Въпреки това финансовата институция запази прогнозите си за печалба за 2019 г., посочвайки, че има намерение да засили процеса по свиване на разходите, с което да компенсира по-ниските си приходи. Банката обаче трябваше да свие целите за основния си капитал, след като понесе удар през последното тримесечие едновременно и от поевтиняващата лира, и от премиите с по-висок риск по италианските облигации, съобщава агенция Ройтерс.

В отчета си от UniCredit посочват, че банката е регистрирала обезценка от 846 млн. евро по своя непряк дял от 41% в турската Yapi Kredi. Пресметнато в евро, акциите на шестата по големина турска финансова институция са се обезценили с 54% от началото на годината досега.

По думите на главния изпълнителен директор на UniCredit Пиер Мустие обаче в интерес на акционерите е тя да запази турската си инвестиция, като италианската банка е готова да подкрепи евентуалните капиталови нужди на Yapi.

През третото тримесечие UniCredit трябваше да се раздели и с други 741 млн. евро заради спор с американското министерство на правосъдието, което обвинява банката в нарушаване на санкциите за извършване на дейност с ирански компании. От финансовата институция посочиха в отчета си, че спорът е близо до решаване и не се очаква бъдещото му въздействие да бъде значително.

„През третото тримесечие предприехме някои предпазни действия, свързани с еднократни ефекти, в това число обезценка на дела ни в Yapi и провизии, свързани със засилване на санкциите от страна на САЩ. Също така въвеждаме някои допълнителни мерки за укрепване на капиталовите ни позиции“, заяви още Мустие, цитиран от пресцентъра на банката.

Нетната печалба на UniCredit за третото тримесечие възлиза на 29 млн. евро – значително под средните очаквания на анализатори за 907 млн. евро.

Банката потвърди целите си за печалба през фискалната 2019 г., които са в размер на 4,7 млрд. евро. В тази връзка UniCredit планира да съкрати разходите си с още 200 млн. евро, за да компенсира по-ниските си приходи.

От банката очакват коефициентът на капиталова адекватност на основния капитал през следващата година да е в размер на 12-12,5%, като преди това прогнозите бяха за над 12,5%.

Нетната оперативна печалба на основния бизнес на банката за тримесечието е в размер на 1,8 млрд. евро, което представлява ръст на годишна основа от почти 22%, се посочва още в отчета на финансовата институция.

Според анализатори стратегията на UniCredit е фокусирана върху съкращаването на разходите като източник на растеж на фона на нарастваща политическа несигурност, забавяне на икономиката и пазарни трусове, които увеличават съмненията за способността на банките да увеличават приходите си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още