IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OTP Bank придобива бизнеса на Societe Generale и в Словения

Печалбата на френската банкова група е намаляла с 26% през първото тримесечие

15:12 | 03.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френската банка Societe Generale обяви продажбата на филиала си в Словения SKB Banka на унгарската OTP Bank. Операцията е имала негативен ефект в размер на 67 млн. евро върху резултата на френската банкова група за първото тримесечие, но ще доведе до ново увеличаване на собствените й средства със седем базисни пункта, съобщава френският вестник La Tribune.

Припомняме, че в началото на тази година OTP Bank приключи и сделката за придобиването на 99,74% от SG Експресбанк АД, банковата дейност на Societe Generale в България. Процесът по интеграция трябва да приключи през 2020 г.

За да подобри рентабилността си и да увеличи собствените си средства, SocGen пристъпи миналата година към продажба на филиалите си и в Полша, Сърбия, Албания и Молдова. Тя продаде също частната си банка в Белгия.

Френската банка съобщи в комюнике, че базовият й собствен капитал от първи ред (CET1), който е внимателно наблюдаван от инвеститорите, е достигнал 11,7% в края на март, което е над очакванията на пазара.

Средната прогноза на анкетирани от Ройтерс икономисти беше за 11,3%. SocGen потвърди целта си за CET1 от 12% през 2020 г.

„Основното постижение е много силното повишаване на собствения ни капитал. Това е важен елемент, защото беше въпросителна за инвеститорите“, заяви главният изпълнителен директор на SocGen Фредерик Удеа във видео, качено на сайта на банката.

Към 14,40 ч. българско време цената на акциите на френската компания се повишава с 2,92% до 29,20 евро на акция. От началото на годината книжата й са поскъпнали с близо 4%.

Нетната печалба на SocGen през първото тримесечие е намаляла с близо 26% до 631 млн. евро, докато анализаторите очакваха средно 637 млн. евро. Нетните й приходи са намалели с 1,6% до 6,191 млрд. евро.

Печалбата от местното банкиране на дребно се е свила с 13% през първото тримесечие, а подразделението на SocGen за корпоративно и инвестиционно банкиране е отбелязало спад на печалбата от 16%.

Нейният френски конкурент BNP Paribas обяви в четвъртък ръст на нетната си печалба с 22%, а британската банка HSBC се възползва от динамиката на дейността си в Азия и от намаляването на разходите, за да надмине очакванията за печалбата си през първото тримесечие.

След слабото представяне миналата година SocGen обяви през април планове да запази рентабилността си, включително чрез закриване на бизнеси, съкращаване на 1600 работни места, продажба на активи и освобождаване на капитал до 10 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още