IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е бъдещето на Русия без петрол

С 30% по-бедно ще живеят руснаците, но това ще ги накара да се преориентират към професии в IT сектора, прогнозира бившият главен икономист на ЕБВР Сергей Гурие

18:19 | 01.10.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руснаците ще започнат да живеят с 30% по-бедно при рязък спад в търсенето на нефт и газ и прехода на купувачите към алтернативни енергийни източници. Това мнение изрази бившият главен икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие и бивш ректор на Руското икономическо училище Сергей Гуриев в програмата „Вдудь“, цитиран от руската преса.

„Ако петролът престане да е необходим в този момент, ние ще живеем с 30% по-бедно“, прогнозира той.

По думите на Гуриев в момента в БВП на Русия около 25-30 процента са приходи от нефт и газ (в зависимост от цените на суровините).

„По-голямата част от икономиката обаче все още е в сектора на услугите. Същата ситуация се е развила и в други страни, които са на нивото на развитие на Русия или са по-богати от нея, например САЩ”, коментира икономистът.

Сергей Гуриев обаче е категоричен, че в случай на спад в търсенето на петрол и газ, Русия няма да се превърне в бедна страна и ще запази потенциала си за развитие в области като селското стопанство, туризма и високите технологии.

„Освен това, загубата на такъв източник на пари от петрола и природния газ може да има положителен ефект и да накара руските младежи да мислят за кариера не в държавната администрация или за работа в петролна корпорация, а например за професията на програмист", надява се икономистът.

Той напомня, че има много страни, които живеят без петрол. „Да се ​​мисли, че Русия не може да живее без него – това е расизъм, това е представа за руснаците като за хора втора ръка, хора, които не могат да работят“, убеден е Гуриев.

Делът на приходите от нефт и газ в руския бюджет за 2018 г. възлиза на 46%. В същото време Министерството на финансите не включва в своята оценка постъпления в бюджета от данъци върху печалбите на нефтени и газови компании, както и ДДС от тези отрасли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 13 rate down comment 11
data
преди 4 години
Япония в момента е най-големия държавен кредитор на САЩ - как си представяш че ще купуват газ от някъде другаде освен от САЩ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 14
zelka007
преди 4 години
ха ха ... авва , виж първите 2 новини в авиопресс ...Ramstein Guard BGR 2019 - тренират над софийско натовски самолети да гърбят русиянски такива ...Rapid Buzzard - миналата седмица пък в граф игнатиево (бъдещата база за новите ни ф-ки) са тренирали бързо зареждане на ф-ки и гърбене на русиянски мигове . нали едната опорка беше че не могат да кацат ф-16 тук ...добри новини , а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 15
zelka007
преди 4 години
айде тук ти е силата авва :)))започна пак с аматьорската видеопропаганда ... те там имат териториален спор за курилските острови от десетилетия и още нямат сключен мирен договор ти за милиарден бизнес с енерго ресурси дърдориш :))) . русияните префърчат най редовно над японски териториални води с разни барутарници , дето ежегодно губят по половин ескадрила там заради аварий ... що купуват толкова пво системи и се въоръжават японците , а ? заради нищо друго освен заради русияните :))) ... са втечнен газ ще им продават . май сам не вярваш в това дето пишеш :))) ...виж материала , човека говори , че трябва отдалече да се взимат мерки , щото петрола и газта ще са довреме . и ако искат сегашните младежи и хора на средна възраст да имат достойни старини ще трябва да мислят друго да правят освен да помпят и тръбопровеждат разни земни суровини . ще трябва нещо дето се мисли с главата да правят . Ду ю ъндърстенд, панимаеш?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 20
дядя Вова
преди 4 години
Какво е бъдещето на Русия без петрол?А без газ?За папагалите-пропагандисти:https://youtu.be/SkghGm8VTUYРусия отнема от САЩ японският пазар (на втечнен газ)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още