IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Русия да предизвика трета световна война?

Нови инструменти и оръжия като дезинформация и наемнически групи биха довели до грешни прогнози или война, смята началникът на щаба по отбрана на Великобритания Ник Картър

08:40 | 11.11.19 г. 60
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заплахите от Русия ескалират, заяви началникът на щаба по отбрана на Великобритания Ник Картър пред BBC, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria. Нови инструменти и оръжия като дезинформация и наемнически групи биха довели до грешни прогнози или война, смята той.

Техники като дезинформация, подривна дейност, манипулации, поръчкови убийства и използването на частни военни групи са причина за сериозен риск от ескалация на напрежение и война.

„Русия може да предизвика трета световна война“, коментира той. Американският държавен секретар Майк Помпео е на мнение, че противопоставянето на авторитарните режими в Русия и Китай изисква по-категорични усилия и действия от страна на НАТО. Лондон ще бъде домакин на форума на НАТО през следващия месец, с който ще се честват 70 години от основаването на военната организация.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че НАТО е в „мозъчна смърт“ и подложи под съмнение съвместните ангажименти за отбрана. По този повод Картър на свой ред коментира, че НАТО е изключително успешен съюз, който променя стратегиите си, за да се справи с нарастващите заплахи.

Опасенията от подобни заплахи са на преден план във Великобритания. Комисията по сигурност и разузнаване в британския парламент проведе разследване за заплахите от руска намеса на изборите, но министър-председателят Борис Джонсън отказа да се публикуват резултатите преди националния вот. Той ще се проведе през следващия месец.

Преди седмица Bloomberg разкри, че докладът засилва съмненията за руска намеса на предстоящите избори във Великобритания, но не са открити доказателства за спонсорирано от Кремъл вмешателство. В неделя в. Times публикува информация, че в доклада са идентифицирани деветима руски дарители на Консервативната партия.

Картър не изрази позиция дали докладът трябва да бъде достъпен в публичното пространство. Но според него е логично, че хората са притеснени относно влиянието на дезинформацията върху демократичния процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

40
rate up comment 14 rate down comment 7
khao
преди 4 години
глей само докато падам да не падна върху някоя комунистическа въшка със синьо очо :) хахаха, по голям *** си бил от колкото очаквах :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 14 rate down comment 9
khao
преди 4 години
ама да беше почнал с това, че си син на военнен ... в началото бях заложил че си син на партизанин или активен борец.... еми ето за това са ти дали бизнеса, от "нашите" момчета си бил ;) А преди 3 поколоения София е била село, докато там на север от където съм аз, са се раждали интелектуалци и хора естети и воаяжите до Европа са били ежедневие ... сигурно още имаш портрет на правешкия селянин до леглото си, който направи гражданин от тебе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 8 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха.... Ти мое си расъл на село между Маргарит и Маргарита, ама аз съм расъл у София, у Лозенец, у семейство на български офицер трето поколение и лекарка, дъщеря на потомствени офицери. Доста селянчета като тебе съм гледал как се осукват наоколо за комат хлебец и ако може - да се зачегъртат у София... ;) Дай го по-внимателската и хем полека, че да не се изсипеш - то на много високо акъл не вирее, ама от високо силно се пада ... особено по нос... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 13 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 4 години
Стреляш доста зле, но все пак си в хартията около мишената - на 64 съм и не съм бил голям шеф по времето на социализма - бях много млад за голям. По-скоро - среден. Производствен директор на стопанско предприятие с експортна продукция - продавахме по цял свят това, което произвеждахме и се налагаше доста да пътувам. Видял съм с очите си всичко, за което вие само сте чели - и за соца и за тогавашния капитализъм - и фасадата и задния им двор - не само съм го видял, но съм го и пипнал - участвал съм.Смешни сте с целото си пенявене тука - малки, анонимни аргати на надница, които дрищят докато им изтече работното време. Отчаян писък на некви мишки с измислена самоличност - изстрадан опит да се изокат, че и тех ги има некъде.... там... у нищото.... Но нейм, но фоун, но бизнес, но мъни... ;) :lol: А светът се движи и ще се движи от кинти и тези, които знаят какво да правят с тях, а не да пазаруват... ;) Палавото старче ви оставя,щот има рандеву за едно приятелско гурме. Вие продължавайте да копате гроб - на Русия, на тези като мене или лично моя - това си ви е единствената придобивка от ерата на Интернет... да пишете смело, умно и най-вече - напоително... усещането е като да вършиш неква работа... ;) :lol: Нещо като чекията - не е баш е бане, но некои толкова си могат... Поне докато ви звънне звънчето, че ви пускат да си тръгнете от работа... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 10 rate down comment 7
khao
преди 4 години
вижда, за кво съм станал два метра, зада виждам всички въшки като теб кбо правят и къде ходят ... сега те подритвам зада си идеш в дупката :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 7 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 4 години
Щом казваш... :lol: Вервам ти - ти виждаш по-добре какво става отдолу... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 11 rate down comment 9
khao
преди 4 години
Маргарит и Маргарита ако не си гледал, гледай .... повечето от комунизма са такива! Комплексиран старюха, на който единственото му качество е да се слага и подлага на силните, копнеещ за власт и пари зада може да бодне нещо младо :)... но мен реално не ме интересува къв е бил, аз съдя хората по акъла, морал и подобни качества... а мавито е изключитлно долен и глуповат като човек! ... израстнах до един такъв и са ми като четена книга
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
Той ако Зъpкeла е бил голям шеф по времето на социализма, сега трябва да е някъде към 70 годишен. Доста пaлaво стaрче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 8 rate down comment 7
khao
преди 4 години
не, Мави ... ти винаги си бил от другата страна на муя! ... един вид твоите топки са отдолу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 12 rate down comment 9
khao
преди 4 години
това че е *** мавито отдавна сме го разкрили ... обаче го чепи и деменцията и чат пат забравя че е *** :) ... то и за това е решил да ни учи на морал!И все си мисли че му завиждаме за нещо ... еми не, то си има цена дето е платил зада му дадът бизнеса и сладката служба и не случайно парадира че във всяка държава ще е добре ... как да не е, те проститутките са ОК навсякъде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още