IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Русия да предизвика трета световна война?

Нови инструменти и оръжия като дезинформация и наемнически групи биха довели до грешни прогнози или война, смята началникът на щаба по отбрана на Великобритания Ник Картър

08:40 | 11.11.19 г. 60
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заплахите от Русия ескалират, заяви началникът на щаба по отбрана на Великобритания Ник Картър пред BBC, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria. Нови инструменти и оръжия като дезинформация и наемнически групи биха довели до грешни прогнози или война, смята той.

Техники като дезинформация, подривна дейност, манипулации, поръчкови убийства и използването на частни военни групи са причина за сериозен риск от ескалация на напрежение и война.

„Русия може да предизвика трета световна война“, коментира той. Американският държавен секретар Майк Помпео е на мнение, че противопоставянето на авторитарните режими в Русия и Китай изисква по-категорични усилия и действия от страна на НАТО. Лондон ще бъде домакин на форума на НАТО през следващия месец, с който ще се честват 70 години от основаването на военната организация.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че НАТО е в „мозъчна смърт“ и подложи под съмнение съвместните ангажименти за отбрана. По този повод Картър на свой ред коментира, че НАТО е изключително успешен съюз, който променя стратегиите си, за да се справи с нарастващите заплахи.

Опасенията от подобни заплахи са на преден план във Великобритания. Комисията по сигурност и разузнаване в британския парламент проведе разследване за заплахите от руска намеса на изборите, но министър-председателят Борис Джонсън отказа да се публикуват резултатите преди националния вот. Той ще се проведе през следващия месец.

Преди седмица Bloomberg разкри, че докладът засилва съмненията за руска намеса на предстоящите избори във Великобритания, но не са открити доказателства за спонсорирано от Кремъл вмешателство. В неделя в. Times публикува информация, че в доклада са идентифицирани деветима руски дарители на Консервативната партия.

Картър не изрази позиция дали докладът трябва да бъде достъпен в публичното пространство. Но според него е логично, че хората са притеснени относно влиянието на дезинформацията върху демократичния процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

30
rate up comment 12 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 4 години
Хахаха... В известен смисъл - да. Обичам да ши бам млади епилирани ду пета като тебе - с учебно-назидателна и възпитателна цел. В повечето случаи - виртуално - както в момента... ;) :lol:А ти доде се начудиш кон ли си или кобила, дърт бизнесмен или адвокатка, и ше отнесеш едноокия питон като куцо пиле домат... :lol: И с голяма увереност мога да предположа, че ще ти хареса - като ти гледам префърцунените изрази, напрао виждам и характерната чупка в китката. Май сте от един кръжок с перфидния перас Сюлейман Стояноглу и Големия Смарт с малката чурка... хем сте яловици - нема риск да прихванете... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 12 rate down comment 11
Бидонойл
преди 4 години
След като х о м о с е к с у а л и з м ъ т ви е любимата тема, с голяма увереност мога да предположа, че също така ви е любимото занимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 16 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 4 години
Единственото, което правя тука не е да чекам ти, Бидонлой или оня фес Стояноглу да прогледнете, щот сте се родили кьорави и сакати - по едно *** не можете да направите, не ли да видите истината, а да показвам среден пръст на сички, дето решиха, че с писане на глупости и откровени лъжи ше направят нещо свестно. Е нема такъв медицински случай - с го вна да направиш боя - все го вна излизат. И онея ко мунета от соца, и ваште - днешните от перас-либерализма, разчитат на измислени сюжети, обикновени лъжи и натли манипулации. И един ден пак ше гледате като пр ъднали и ше си чудите откъде ви е дошло и ше се опитвате пак да обяснявате колко сте умни и колко са глупави другите, та затова сте до гуша у го вната... Щото и оня соц се състоеше от два вида строители - едни, които бачкаха и правеха кинти и други, които плямпаха и обясняваха кое-как. И гогато вторите станаха повече от първите, сичко отиде у киреча. Та сега и вие така - плямпайте тука и чекайте Русия да падне, щот пак така е казала партията от Лондон или от пичкасимайчина... щото вие глави си немате, а само усти и гъ зове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 19 rate down comment 6
michaelis18
преди 4 години
- Какъв е този шум на улицата, Джон? - Гейй парад, сър. - И какво искат? - Еднополова любов, сър. - И кой им забранява, Джон? - Никой, сър. - Тогава защо крещят? - Педдерасти, сър. . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 14 rate down comment 10
michaelis18
преди 4 години
мда типично за педдерастите от Тъпанасторо да се изссерат на метеното с поредната преписана пуммия от Англичанското деградирало племме .... :)) Тиквесторо кат ми изтриете и тоя акаунт ше напрайм нов нема се плашите, ше ви псувам докат не пропишете на араПински селянндури такиа .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 15 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... Бе сички сте мноо ербап тука - анонимни мишуета... като оная железна кобила-юристка, дето сега е бидон лой... Кви сте вие, само вие си знаете... А кво щеше и кво не щеше е дъвка за пос рани неудачници. На мене ми е се едно ква е държавата - аз намирам начин да съм ОК насекъде. Ти като ходи насам-натам из силните държави и си мноо умен, образован и информиран, що не те поканиха некъде за шеф? Даже твърдиш, че и у най-силната си бил - е оти се прибра от тама катпосран?Разликата между мене и тебе вече съм я ти я обяснявал - аз мразим некой да ме командва и да протегам ръчица за надник и за тази екстра съм плащал даже с риск от глад, а ти си охранен от мама, тате и соца двуметров наглец, който чека некой да му направи държава, да му осигури безплатно образование, да му създаде работа с голема заплата и на сичко това, щото хора като правешкия селянин и мене сториха едно време и направиха възможно да си довлечеш селския за дник от влашките села да учиш више за без кинти у София, сега си седнал да им се реш по главите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 14 rate down comment 11
khao
преди 4 години
Толкова силна, че държеше хората на сила вътре! Ти мислиш че в една силна държава, селяни като правешкия и като теб щеше да са шефчета на нещо повече от градския кeнeф ? .... айде да бъдем сериозни, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 5
khao
преди 4 години
Така разправя той,а през комунизма бил шеф на външнотърговска фирма :) ... демек цел живот само пачки правил !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 16 rate down comment 9
pinoccio
преди 4 години
Камарад, съчувствам ти и те разбирам, но за съжаление - здравеопазването у нас е на такова ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 17 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
По-точно с: "Ти си ментално увреден"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още