IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Русия да предизвика трета световна война?

Нови инструменти и оръжия като дезинформация и наемнически групи биха довели до грешни прогнози или война, смята началникът на щаба по отбрана на Великобритания Ник Картър

08:40 | 11.11.19 г. 60
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заплахите от Русия ескалират, заяви началникът на щаба по отбрана на Великобритания Ник Картър пред BBC, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria. Нови инструменти и оръжия като дезинформация и наемнически групи биха довели до грешни прогнози или война, смята той.

Техники като дезинформация, подривна дейност, манипулации, поръчкови убийства и използването на частни военни групи са причина за сериозен риск от ескалация на напрежение и война.

„Русия може да предизвика трета световна война“, коментира той. Американският държавен секретар Майк Помпео е на мнение, че противопоставянето на авторитарните режими в Русия и Китай изисква по-категорични усилия и действия от страна на НАТО. Лондон ще бъде домакин на форума на НАТО през следващия месец, с който ще се честват 70 години от основаването на военната организация.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че НАТО е в „мозъчна смърт“ и подложи под съмнение съвместните ангажименти за отбрана. По този повод Картър на свой ред коментира, че НАТО е изключително успешен съюз, който променя стратегиите си, за да се справи с нарастващите заплахи.

Опасенията от подобни заплахи са на преден план във Великобритания. Комисията по сигурност и разузнаване в британския парламент проведе разследване за заплахите от руска намеса на изборите, но министър-председателят Борис Джонсън отказа да се публикуват резултатите преди националния вот. Той ще се проведе през следващия месец.

Преди седмица Bloomberg разкри, че докладът засилва съмненията за руска намеса на предстоящите избори във Великобритания, но не са открити доказателства за спонсорирано от Кремъл вмешателство. В неделя в. Times публикува информация, че в доклада са идентифицирани деветима руски дарители на Консервативната партия.

Картър не изрази позиция дали докладът трябва да бъде достъпен в публичното пространство. Но според него е логично, че хората са притеснени относно влиянието на дезинформацията върху демократичния процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

60
rate up comment 5 rate down comment 1
Pyramid
преди 4 години
Пита се, с толкова много награди, що пропускат да забележат толкива много простички неща? Ти, оня смрадливец, 'Мпотецият и още цяла кохорта разбиратели/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Хаахаха... Аз те накарах да си покажеш тъ пашката същност? И медалите ти заблестяха като коледна елха.... :lol:Не съжалявай - нито ти е за сефте, нито ше ти е за последно - както каза - сви нята си остава сви ня, даже и след университет.А дедо ти колко комунисти умъртви? Да нема снимки с партизански глави? Хахаха... съмнявам се! Дядо ти, щом ти е казал такива работи, а със сигурност ти ги е казал след като стана сигурно, че комунистите са бита карта, е пос ран мишок с омазани в кал навуща - малък, т ъп и злобен. Но страхлив - наплашил е баба ти да не ходи на църква, та да не пострада и той. Залягал е ниско и е събирал злоба, щото не е виждал шанс да се класира у партията, която е извадила от калта баща ти и *** и ги е пратила в безплатен университет да станат даскали и инженери. И ти си същия ген - сега се кекерчиш много, но ако се обърне палачинката, ше си по-нисък и от дедо ти - със сигурност ше запееш други песни. И пак ше си останеш малък мочльо - със сигурност би припикал нечий гроб, но само ако си сигурен, че никой нема да те види... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 4 години
сега като се замисля, макар и проста жена, майканти е била права...срещна един по умен от теб в мое лице и ме накара да използвам твоя вулгарен и селски език.... за което малко съжалявам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 4 години
кви аргументи бе, тъъпанар... кога си работил ти с аргументи?а покоиния ми дядо каваше : добрия комунист е мъртвия комунист.аз ако лъхам на свински ***, ти смърдиш на *** !наградите ми от математипески състезания като ученик са повече от партийните медали на целата ви селяшка фамилия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Аз знам, че мократа ти уста с един ЗИЛ-осмак го вна не моеш я напълни, не ли с аргументи - с това ше си останеш! И колкото и да ти е криво - за качеството на хората генът има значение, както и родовата памет - цър вулът трудно се култивира изотвътре - справка - твоя милост. И три университета да завършиш, и на Луната командировки да ходиш, цръвулите на дедо ти ше намирисват... особено на две ракии и ако некой те изкара от кожата - тесногръдата смр ад от северозапада мирна не седи - веднага изригва. Я ше си извадиш малката чурка да мочаш на генералски гробове , я ше воюваш срещу паметници, щото да воюваш срещу хора и идеи пак не ти стига чурката... Ше клечиш за надница до пенсия и ше пълниш нета с отрова - до там с подареното ти от комунистите образование. Покойната ми майка, дето спомена по-долу, обичаше да казва: Когато имаш възможност, избягвай да общуваш с бедни, грозни и глупави хора - ти тях не можеш да промениш, но те теб могат. Та усетих, как от тоя чат с тебе полъхна на точно такъв случай - на свински цръвули, спържа и дворен нужник... А се каните да налагате нов шейп на бъдещето... Аз ви казвам - мерси, нема нужда! Ше пропуснем тоя път... Стига ми да ми плащаш пенсията редовно.... от напролет.... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 4 години
не съм се овъртел, ясно обясних че последния пост не го прочетох по хигиенни причини, явно и ти не си прочел моя. само линка за тая *** прочетох.но вече да се хвалиш кой познавал дядо ти едно време и така да си придаваш аристократичен вид е леко деебилно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Хехе... ти от влашка простотия и селяшка злоба съвсем се овърте... :lol: Генерал Стойчев не е дядо ми, а негов приятел и командир - заедно са воювали в Първа Българска Армия - млатили са германците от Македония до Австрия - за Драва сигурно си чувал... През май 1945 некъде под Алпите се срещат с английските войски и войната свършва.Мноо проста пръчка си, смарти - язък ти за претензиите! Даже успе да ме изненадаш с простотия. Да ти *** и на образованието, и на семейството, че са те изср али на тоя свет да цапаш въздуха... Пфу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 4 години
ти пак къде се буташ у А група!удри едно чело пред сръбския дядо на мави и легай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 4 години
даже, няма да си губя времето да чета целия пасквил, линка към личноста на дядо ти ми е достатъчен... той е точно квото предпилагах, накривил е фуражката като каруцар, абсолютния предател и *** със сръбска кръв и е бил във ОФ!Нали ти казах че си ми четена книга, ае сега едно от мен да ти ебааамайкатаИпропадналат антибългарска рода у душата гнила !Тия дни ще препикая гроба му, както заслужава всеки комумист-сърбоман и предател
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 15 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Смарти, тази тема е вече на 3-та страница, демек - у джаза и едва ли некой освен мене и тебе я наглежда - най много още 2-3ма, ако се съди по плюсовете и минусите - аз не се занимавам с глупости. Затова ше се възползвам от мандата, който си ми дал, да ти тегля една мазна влашка майна, за да ти влезе през сичките отверстия...! Щото ги знам - две години такива мокри гов нета ми подскачаха пред очите в казармата - хем от ужелитната видинска английска гимназия - това през далечната 1974-1976 г. едно поделение до Мусачево, Софийско...Та, да си дойдеме на думата - що ти не евамайкататъпаинеграмотна...?! Умителка по математика и инженер-химик не можаха ли да те научат да четеш история? И ако си чел - що не са ти строшили празната тиква, че нищо не си научил? По стандартна селска прездуварска методология са ти преподавали историята на село, затова пишеш простотии за комунистите и техните дела. Не знам чувал ли си за генерал Владимир Стойчев, когото дядо ми вкъщи наричаше просто Владо - вземи прочети:https://bg.wikipedia.org/wiki/Владимир_СтойчевЗа да ти отворя мокрите гурелясали от празноглава политика неграмотни очета, ще ти споделя, че нещата никога не са такива, каквито кратуни като тебе си представят и вярват. На 8.9.1944 г. България е съюзник на Хитлер, а на другия ден - на Сталин - това е цената на запазване на сегашните ни граници. Българската армия е хвърлена срещу досегашния си съюзник, а българските окупационни корпуси в днешни Сърбия и Македония, които същевременно пазят от партизаните тила на окупиралата Гърция елитна СС дивизия Принц Ойген са обърнати срещу нея - тя трябва да бъде спряна, за да не излезе в тила на Трети Украински фронт на Толбухин. Икак точно си представяш процеса, при който комунистите за едно нощ или за една седмица успяват да си съставят армия от обучени и партийно-осъзнати войници и офицери, да ги изпратят на фронта и да успеят да спрат изтеглянето на смъртоносната германска дивизия? Май много си слушал Свободна Европа и Дойче веле, но не си пожелал да се запознаеш с истината - хиляди български офицери, неангажирани с политически идеологии, дочакаха пенсия в БНА. На желаещите след войната беше позволено да се устроят на граждански професии. Това естествено не се отнасяше за изповядващите нацизма офицери от армията и жандармерията, които си беха платили политически билет за ада.И те така, драги ми Смехурко... В линка, който ти дадох, ще се запознаеш със съдбата на един силен, смел и достоен български мъж, войник и офицер, с когото моят дядо по майчина линия беше свързан с истинско приятелство. Дядо ми почина 6 години преди него.Едва ли имаш акъл да осмислиш всичко по-горе, но не си ти обект на всичко, което пиша - има доста младежи с повече мозък от тебе тука, които четат, но не пишат - за тях е... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още