IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 122 000 затворници са били освободени в Европа заради коронавируса

Най-голям брой от тях е бил в Турция, където са освободени 35% от хората в институциите

18:19 | 18.06.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Затворите в Европа, и най-вече в Турция, са освободили над 122 000 затворници в началото на коронавирусната пандемия в опит да забавят разпространението на болестта в пренаселените институции.

Само в южната ни съседка са били освободени 102 944 затворници – 35% от всички в страната и над два пъти повече от нивото на глава от населението за следващите две страни в списъка Кипър и Словения. Това показва проучване, поръчано от Съвета на Европа и цитирано от Bloomberg.

Властите в Европа започнаха да освобождават хиляди нискорискови затворници, излежали по-голяма част от присъдите си, още през март, когато броят на заразените с коронавирус на Стария континент започна да расте. В същото време започна по-мащабното прилагане на амнистии, домашен арест или смекчени наказания, за да се забави пристигането на нови хора в институциите.

Броят на арестуваните в Турция нарасна значително след проваления опит за преврат в страната от 2016 г., когато бяха арестувани или задържани десетки хиляди предполагаеми симпатизанти на организаторите. В проучването, изготвено от криминолози от Университета в Лозана, не се посочва какви категории престъпници са били освободени, а само, че това е било направено като „превантивна мярка“.

Турция и Русия са страните с най-висок брой затворници на глава от населението от 47-те членки на Съвета на Европа. Всяка от тях има по над 325 затворници на 100 000 души към 15 април. Според проучването обаче по-голяма част от затворниците в Турция са били освободени след тази дата.

И все пак в двете страни броят на затворниците на глава от населението е далеч под този в САЩ, където на 100 000 население се падат 655 затворници. Най-малко в Европа – около 80 души на 100 000 жители, са в Скандинавия, Холандия и Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
Така стана и преди 75 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 3 години
Ха,хаха........ Помнякогато в България освобождаваха уж политически затворници, а пуснаха криминалините . Това беше преди 30 години. Какво се случи след това всеки сам да прецени.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още