IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите не са всичко в работата

Хората преосмислят изискванията към трудовия си живот и работодателите трябва да отчитат това

13:57 | 10.10.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Идеята, че заплатата не е всичко, не е нова. Влиятелният американски психолог Фредерик Херцберг показа през 60-те години на миналия век, че нормата на заплащане е „хигиенен фактор“, който сам по себе си не усилва удовлетворението от работата, а предотвратява неудовлетворението - точно както добрата хигиена не причинява добро здраве, но ще причини заболяване, ако липсва.

Но ако отношението към заплащането се променя, това има дълбоки последици за работодателите въобще, не само за собствениците на фабрики.

Това също така е в съзвучие с онова, което може да се нарече Голямата преоценка на трудовия живот, която пандемията ускори за някои служители.

Поразителните 15 милиона американци и повече са напуснали работата си от април насам, а 40% от служителите в САЩ, Австралия, Великобритания, Канада и Сингапур казват, че има поне "частична вероятност" да напуснат в рамките на следващите шест месеца, показа доклад на McKinsey през септември.

Притеснително за работодателите е, че почти две трети от тези, които мислят да напуснат, казват, че са готови да го сторят преди да са си намерили нова работа.

Показателно е, че заплащането не е основната причина за напусканията. Всъщност първите три фактора, които хората посочват, са чувството на недооцененост от тяхната организация, от мениджърите си, или усещането, че не са на мястото си.

И така, какъв е отговорът? Няколко ръководители посочиха по-голяма автономия, повече признание, по-гъвкави работни часове, повече отпуска и всичко останало, което обикновено прави трудовия живот по-приятен.

Подозирам, че ръководителите са прави, особено след като наскоро говорих със Софи Мън, 34-годишен дигитален маркетолог от групата за потребителски стоки Unilever.

Преди четири години тя беше на път да се омъжи за учител, който имаше два месеца почивка през лятото, и реши да се възползва от схемата за неплатен отпуск на Unilever.

Тя позволява на служителите във Великобритания да отсъстват до шест месеца и после да се върнат на старата си или еквивалентна работа без да напускат пенсионния си план или да губят други обезщетения.

В резултат на това планираният триседмичен меден месец на Мън се превърна в двумесечно пътуване от Бали до Борнео и Калифорния, което я накара да се чувства освежена и с избистрени възгледи за значението на заплащането. „Заплатата е важна, но аз искам да живея живота си“, ми сподели тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ако си на минимума да... но ако си с висока им теглиш една и отиваш при друг!Все още не ми се е налагало за дълго да търпя фирмените недостатъци, но нещата може и да се променят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не е всичко заплатата, само едни 70%. А с висока заплата доста по-лесно се преглъщат фирмените недостатъци, които ги има навсякъде, повече или по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
antani
преди 2 години
Тъй, тъй. Приказки от 1001 нощ. Тия признаци не показват ли стагфлация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Заплатата не е всичко, така е. Трудно компенсира липсата на организация на работата и претоварване в определени периоди или постоянно. Липсата на адекватни меринджеи също е голям проблем и най-вече толерирането на един или друг заради някакви "странични" интереси. Безкрайните реорганизации в големите фирми също са проблем. Да си подчинен на ЛС мениджър и освен товеа и на проджект мениджър е проблем, а да ви разбият международния екип за да се подчинени само на проджект мениджър във високите технологии е пълно безумие, но често се прави, защото някой го е измислил и трябва да се приложи с уж спестяване на някакви пари, а всъщност се спестяват заедно с кадрите, които напускат. Но каквото не се купува с пари се купува с много пари и това меринджеите го знаят, но не им отърва. Тогава има само един път напред - губене на проекти поради невъзможност да бъдат изпълнени с останалия наличен състав :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още