IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем знака какво да очакваме от правителството на Олаф Шолц

Новият канцлер на Германия вече си е поставил цел да засили ваксинацията до Коледа

14:42 | 09.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Изборите на Шолц

Въпреки че Шолц няма дума за това кого коалиционните му партньори избират за новия кабинет, той демонстрира силна ръка при избора на министри от собствената си партия. Той постигна баланс между половете, никой министър от СДП няма миграционен произход и всички са на средна възраст. Шолц също избегна регионалния баланс, обикновено важен критерий в германската политика - има само един министър от СДП от Източна Германия.

С талантите напред, уменията ще се учат

Само един министър от старото правителство - Хубертус Хайл от СПД, запази работата си. Други трима ще останат, докато се сменят министерствата, отговорностите и портфейлите, дори и да не са показали особена близост до новата си област. Всичко това означава, че се подготвя „отбор Шолц“ и техните потенциални грешки ще са на практика негови.

Приятелите си остават приятели

След само два дни на поста Шолц ще се отправи към Париж и Брюксел в петък. В речта си в сряда Щайнмайер посъветва Шолц Германия да поддържа Европа единна, в периоди на значителни промени, които могат да дойдат твърде много на хората. „Германия не е отдалечен остров… ние сме в центъра на Европа“, казва Щайнмайер, като допълва, че е в интерес на Германия да вземе предвид интересите на съседите си.

Обичайното посещение на най-близките приятели на Германия също е сигнал, че Шолц не иска да дава много време на френския президент Еманюел Макрон, за да се отдаде на носталгията по Меркел. Макрон изглеждаше готов да продължи напред в сряда: „À vendredi!“, писа в Twitter той, добавяйки, че двамата лидери „ще напишат следващата глава заедно. За французите, за германците, за европейците“.

Готов за работа

Шолц се гордее с това, че е „бащата“ на огромния фонд на ЕС за възстановяване от коронавирус по време на последния си пост като министър на финансите на Германия. В сряда той даде знак, че ще поддържа Европа и нейните финанси преплетени с тези на Германия, като назначи близък помощник – Йорг Кукис, на двойна роля, обхващаща както икономическата политика, така и европейските въпроси.

Кукис - бивш банкер на Goldman Sachs, който беше съветник на Шолц за Европа в министерството на финансите, също стои зад пакета за възстановяване на ЕС, като спечели значителна заслуга за подпомагане на преговорите за мегадделката. Сега той ще стане суперсъветник на Шолц, който ще помага за изработването на фискалните стратегии на правителството и ще подготвя Шолц за срещи на върха на ЕС и други международни срещи.

Това е мощна позиция, която изпраща послание както към партньорите в ЕС, така и към външните и финансовите министри на Шолц: Неговият офис ще има голяма дума по всички (от скъпите) дела на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Само едно - ФАШИЗЪМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още