IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петро Порошенко: Без повече дружба с Русия на Владимир Путин

Петият украински президент призовава за петролно и газово ембарго и прекратяване на търговията на ЕС с Русия

16:14 | 20.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Петро Порошенко. Снимка:&nbsp;President.gov.ua</em></p>

Петро Порошенко. Снимка: President.gov.ua

Когато руският президент Владимир Путин започна своята война в Украйна, той направи няколко големи грешки, пише в коментар за европейското издание Politico петият украински президент Петро Порошенко. Той управляваше страната от 2014 година след събитията на Майдана до 2019 година, когато беше изпреварен във вота от Володимир Зеленски.

Според Порошенко руският президент е преценил неправилно Украйна - млада демокрация и развиваща се икономика, която изглежда твърде слаба и разделена, за да устои на руската военна машина. Кремъл не е взел предвид и реакцията на Запада, смятайки политиците за твърде наивни и с фалшиво чувство за сигурност.

От 2014 година, благодарение и на подкрепата на Запада, Украйна изгражда демокрация, възстановява икономиката си и работи върху своята енергийна независимост.  Киев започна да напредва по своя път към НАТО и ЕС, както и да укрепва своята защита, посочва Порошенко. В своя анализ той нито веднъж не коментира или споменава името на своя наследник.

В последните месеци рейтингът на бившия президент започна да расте и в началото на годината почти се изравни с този на Зеленски въпреки обвиненията в държавна измяна и подпомагане на отцепническите организации в Донбас, припомня ВВС. За увеличаването на подкрепата помогна и фактът, че Петро Порошенко се върна в Украйна, след като прекара известно време във Варшава, за да се изправи пред съда по повдигнатите му обвинения.

Военната инвазия на Русия обаче промени обществените нагласи - подкрепата за настоящия президент е огромна, но Порошенко, за разлика от почти всички останали опозиционни лидери, успява да се задържи на политическата сцена в Киев основно заради своите финансови средства, допълва "Украинска правда".  В първите седмици на войната Порошенко благодарение на своите телевизионни канали дори успя да проправи критики към управлението на страната и да насади опасенията, че президентът ще предаде страната в преговорите с Русия.

С оттеглянето на руските войски извън Киев, офисът на Зеленски се раздвижи и успя да тушира влиянието на своите политически опоненти, допълва още украинското издание. Един от "ударите" на екипа на украинския президент е арестуването на бившия депутат Виктор Медведчук - обвиняем заедно с Порошенко по делото за измяна в Донбас. Според източници на "Украинска правда" Медведчук, на когото Путин е кръстник на едно от децата, е дал показания срещу петия президент на Украйна.

В своя анализ за Politico Петро Порошенко обръща специално внимание на уменията на руския президент да манипулира и изнудва останалите. В много западни бизнес среди от години призовават за нормални икономически отношенията с Русия, основно защото зависимостта от руския петрол и природен газ караше представителите на Запада да поддържат приятелски отношения с Кремъл. Но инвазията в Украйна и най-вече случилото се в Буча и Мариопул изглежда, че ще променят завинаги това положение.

Дойде ли времето, когато Западът най-накрая ще удари Путин там, където ще го заболи най-много - дълбоките му джобове, пита се още петият украински президент и посочва, че еувропейците плащат всеки ден по 1 млрд. евро за енергийни ресурси, които отиват за физическото унищожение на Украйна.

"Западът никога няма да се почувства в пълна безопасност и в мир, ако Русия не бъде спряна и Украйна не бъде защитена днес", категоричен е Порошенко.

Според него западните страни трябва да забранят вноса на петрол и природен газ и призовава Европа да откаже и да транзитира руски петрол с европейски танкери - мярка, срещу която остро се противопоставиха Гърция и Малта, където са регистрирани голяма част от петролните танкери в световната флотилия.  Следващата стъпка трябва да бъда пълната забрана за търговия с Русия и "докато трае войната, никаква дружба с Русия", визирайки името на изграденият по социалистическо време петролопровод от СССР тогава до страните от Централна и Източна Европа. 

В своя анализ той се обръща и към България на фона на заплахите за вето, които отправи София във връзка с петролното ембарго срещу Русия.

"Знам какво означава за западняците, че да се откажат от руския газ и петрол е по-лесно да се каже, отколкото да се направи [...] Но какво ще се случи, ако Украйна бъде победена и войната стигне до границите на вашите държави - Унгария, България, Словакия.... Ако знаехте, че с отказа от руския петрол ще помогнете да спрем Трета световна война, нямаше ли да го направите?", коментира още Порошенко и допълва, че цената на петролното ембарго може да е още и опазване на независимостта на изброените държави, както и избягване на ядрена война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още