IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Европа вече ограничава газа, но няма време да запълни липсата на руския внос

Най-силно ще пострада германската икономика, зависима от руските енергийни суровини, смята Ангел Семерджиев

22:15 | 28.07.22 г. 15
Експерт: Европа вече ограничава газа, но няма време да запълни липсата на руския внос

Според него спирането на газовите доставки от Русия няма да има еднакъв ефект върху всички страни в Европейския съюз (ЕС). Той смята, че най-много ще пострада германската икономика, която е най-силно обвързана с руските енергийни суровини, но по-малко засегнати ще са страните по периферията с терминали за втечнен природен газ.

"Доставките на природен, дългосрочните договори и инфраструктурата отнемат много време, тъй като изискват големи инвестиции. Много е трудно да се убедят инвеститорите, че една временна ситуация сега е достатъчно основание да вложат огромни средства", посочи  енергийният експерт.

По думите на Семерджиев има надежда в индустрията, че отношенията с Русия ще се подобрят достатъчно бързо, за да не се налагат нови инвестиции за разработване на нови източници и нови доставчици. Той преценява, че ако се наложи такава промяна, Европа е в много по-добра ситуация, отколкото преди десет години, тъй като може да развива отношения за доставки от страни като САЩ и Катар, които могат да увеличат производството на LNG.

„Kъм началото на юли потреблението на газ в ЕС на практика е ограничено с около 10% чрез пазарни механизми. Процесът е започнал, но очевидно не е достатъчен за запълване на празнината от близо 45 млрд. куб. м в потребление на Европа“, каза Семерджиев и потвърди, че реакцията на пазара няма да е достатъчна.

Той е на мнение, че подходът на различните държави по постигнатото споразумение на ЕС трябва да бъде индивидуален, но не трябва да се забравя, че трябва да има солидарност между страните.

Според Семерджиев Русия не е готова изцяло да разруши търговските си отношения с Европа, които е градила с десетилетия, както си личи от опитите все пак да дава оправдания за намалените количества с технически проблеми по турбините, но е вероятно да продължи да създава напрежение за доставките на газ. Европа също няма интерес да прекъсва тези връзки, тъй като е естествен пазар за руските суровини.

Енергийният експерт преценява, че България е в една от най-трудните позиции, защото повече от 90% от доставките на газ са от Русия. „Трябва да запълним много по-голяма дупка в сравнение с нашето потребление, отколкото други държави. Вземат се мерки, но не е излишно да се подготви програма за ограничаване на потреблението. Ограниченията са главно по линия на индустрията, а се очаква и тя сама да се ограничи при тези фантастични цени на газа... Трудно може да се избегне сценарий без икономическа цена", коментира Семерджиев.
 
Има ли страната ни инфраструктура за доставки при дългосрочни договори? Какви са перспективите за разширяване на газохранилището в Чирен? Как ще се прилага Планът на ЕС за държавите в затруднения? Кои са алтернативните доставки на газ?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Напротив , *** тръбите ! Всички големи индустриални икономики (Германия , Испания , Франция , Швеция , Холандия) са активизирали замразените си LNG проекти . Текат търгове за капацитет и се запълват . Всички терминали и мрежи , които ще заместят рассийските степни изпарения , се предвиждат да работя в бъдеще и с водород . Тия дни зачетох , големите комунални и металургични компании в Германия , купуват с десет годишни договори капацитет на новостроящите се терминали за LNG . Само една беше купила капацитет над 3млрд.кубика , повече отколкото нашата държава харчи в година със студена зима . Нема кой да се занимава с крадци на съдомиялни машини и детеубийци в комплект с носителя на орден "Александър Невски" , дето избива православни неверници и пали църкви наред в Украйна . Тия се гласят да водят война още поне 2 години с различна интензивност , и украинците и руснаците се подготвят за такова развитие . Приключи им неосъщественото монополче . Форумните радиоточки на митрофанова ще повият още известно време и това ще е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 1 година
Пълни щуротии нямало да могат да запълнят - Зелката каза че има газ колкото си поискаш и то по евтин от руският ама до сега нарочно не са го купували щото са точни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
emkirov
преди 1 година
Интересно къде ще си го навре руския газ *** !! В техните газохранилища? Или ще ги затапи ? *** руски !! Той не може да го спре !! Това не е ВИК !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Valentin13
преди 1 година
а пък софиянци няма да включват парното тази зима и ще бъдем напълно свободни! ех, живот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
Petar2015
преди 1 година
Имам идея как да ограничим драстично употребата на руска газ. Ще си затворим заводите, които работят с него! Освободените служители ще получат пари от еврофондовете за газова независимост. Толкова е лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още