IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ въведоха санкции срещу Унгария

Наложена е забрана за пътуване на шестима души

10:37 | 21.10.14 г. 36
САЩ въведоха санкции срещу Унгария

САЩ въведоха санкции срещу Унгария като предупреждение към Будапеща заради политиките, които заплашват демократичните ценности, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

На шест официални лица от Унгария им се забранява да влизат в САЩ, съобщава шарже д'афер на американското посолство в Будапеща Андре Гудфренд. Шестимата са представители на правителството и хора, които имат тесни връзки с управляващите в Унгария, пояснява той.

Вашингтон отправи серия от предупреждения към Унгария заради политиките на премиера Виктор Орбан. Забраната за пътуване е една от мерките, които САЩ и Европейския съюз (ЕС) прилагат спрямо руски физически лица, посочва изданието.

"В един определен момент ако нещата продължават така, ситуацията ще се влоши до такава степен, че ще бъде невъзможно да работим като съюзници“, коментира Андре Гудфренд.

„Точно това искаме да избегнем, защото сме съюзници, защото сме приятели, ние сме силни партньори в НАТО и искаме да помогнем на Унгария да избегне негативните тенденции и препятствията пред добрите връзки със САЩ и с други страни“, допълва той.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан беше преизбран за още един мандат на изборите през април, посочва изданието. През юли той коментира, че иска да изгради „нелиберална държава“ и посочи Русия, Китай и Турция сред успешните модели.

Шефът на кабинета на Орбан – Янош Лазар, коментира, че кабинетът не е наясно с мерките, които САЩ са предприели, като подчерта, че „приятелите“ не действат по този начин. „Правителството на Унгария е озадачено от последните събития, защото това не е начинът, по който приятелите решават проблемите“, коментира той.

Във вторник унгарският външен министър Петер Сиярто е на посещение във Вашингтон, където ще се срещне с помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд. Двамата вероятно ще дискутират и този случай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още