IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Кларк: ЦИЕ предоставя огромни възможности въпреки различията между страните

България разполага с огромен потенциал, който обаче не се развива, посочва пред Investor.bg регионалният директор на Schroders

08:15 | 15.12.14 г.
<p>
	Тиери Кларк. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Тиери Кларк. Снимка: Личен архив

- Да погледнем към България. Какви са амбициите Ви за този пазар? Как влияе политическа ситуацията в страната върху инвеститорските Ви решения?

- Когато погледна към България, аз виждам огромен потенциал. Но виждам и също, че този потенциал не се развива. Ако погледнем към вътрешния пазар на взаимни фондове, той обхваща под 1% от брутния вътрешен продукт. Поглеждайки към сравними страни със сходно ниво на развитие, там обемите са коренно различни – между 2 и 3%. Само по този показател можем да разберем къде България е и къде може да бъде.

Важно е да си зададем въпроса, защо ситуацията е такава? По мое мнение причините са няколко. Основната е, че депозитите продължават да са водещият спестовен метод. Има огромно количество пари, които просто стоят в банките и с тях не се случва нищо. Те просто чакат да бъдат инвестирани.

Ситуацията обаче се променя и пазарът става все по-интегриран с глобалната финансова система. Евтиното кредитиране в еврозоната и фиксираният курс между еврото и лева правят лихвите все по-ниски. Това прави желанието на хората да инвестират все по-голямо. Смятам, че това е разумният подход.

- Какво трябва да направи страната ни, за да стане по-атрактивна за външните инвестиции?

- Това, което трябва да се случи в България, е хората да получат повече информация за финансовите продукти. Трябва повече образование, защото всеки се притеснява да инвестира в нещо, от което не разбира. Това е логично и съвсем естествено. Важно е хората да започнат да разбират финансовите продукти. Тук идва ролята на компании като Schroders, които могат да направят разликата и да обучат хората в дългосрочното инвестиране.

- Какви са очакванията на Schroders за ЦИЕ през 2015 г.?

- Регионът се движи в правилната посока. Имаше доста проблеми, които бяха решени от финансовата криза насам, въпреки че пазарът бе сериозно ударен. От политическа гледна точка вероятно ще продължи да има значителни различия между отделните страни. Някои ще продължат да се отварят за външния свят, други вероятно ще се затворят повече. Видяхме национализации на няколко пенсионни фонда в региона в последните четири години, което е притеснително за дългосрочното финансово състояние. Това има изцяло негативен ефект върху пазарите от инвестиционна гледна точка, тъй като отдръпва интереса.

Какво смятам, че ще стане? Най-вероятно ще има голяма волатилност, както при валутите, така и при акциите. Някои страни ще затвърдят добрите впечатления и ще се представят още по-добре. Причина за това ще е засилването на еврозоната, за което започнахме да получаваме известни сигнали напоследък. България също ще се представя все по-добре. Може би няма да расте с темповете, с които на всички ни се иска, но съм сигурен, че страната разполага с огромен потенциал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още