IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ноайе: Капиталовите ограничения са последната мярка за Гърция

Правителството ще направи всичко, за да възвърне доверието сред фирмите и домакинствата, смята членът на УС на ЕЦБ

15:33 | 23.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ноайе: Капиталовите ограничения са последната мярка за Гърция

Налагането на капиталови ограничения би била „последната инстанция“ за предотвратяване изтичането на средства от Гърция. Това заявява в интервю за телевизия Bloomberg членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристиан Ноайе, цитиран от MarketWatch.

„Няма да отговоря на този въпрос, защото това е наистина последната мярка“, посочва той, запитан дали Гърция трябва да въведе капиталови ограничения. „Дълбоко вярвам, че правителството ще направи всичко, за да възвърне доверието сред фирмите и домакинствата.“

По негови думи Гърция се нуждае от „ясен път за реформи, насочени към възстановяване на конкурентоспособността“ и че страната трябва да преодолее всичките си икономически неволи. Ноайе добавя, че затова призовава не само европейските партньори на Гърция, но и Международният валутен фонд.

„Нуждаем се от ясен път на икономическата политика, който да доведе до икономически успех. Всички искаме това“, коментира банкерът.

Проблемите на Гърция могат да бъдат решени отвътре, като страната трябва да предостави ясен ангажимент за реформи, за да се постигне споразумение с кредиторите си, заяви днес и бившият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Ноайе, който е и гуверньор на Централната банка на Франция, заявява, че ЕЦБ преразглежда спешната ликвидна програма за гръцките банки на седмична база с цел банката да предостави достатъчно ликвидност в подкрепа на гръцката икономика.

Но „програмата не може да бъде програмирана за задоволяване на финансовите нужди на правителството“, добавя той.

Миналата седмица гръцкият премиер Алексис Ципрас посети Брюксел с надеждата да си осигури подкрепа за така нужната финансова помощ, но срещна яростна опозиция сред европейските лидери. Според тях еврозоната не бива да дава повече пари на Атина, докато страната не одобри законодателно голяма част от спасителната програма, която гръцкото правителство подписа миналия месец.

Още по темата можете да научите от видеото на Bloomberg

Още видеа вижте на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още