IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика страда от санкциите, дори и Кремъл да не го признава

Инфлацията в страната достигна най-високото си ниво от 2002 година, много бизнеси затварят заради липса на части

12:52 | 24.04.22 г. 56
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Два месеца след началото на войната в Украйна руските власти предприемат извънредни стъпки, за да се справят с икономическите санкции, налагани от Запада, пише Euronews. Досега руската армия може да се похвали с единични победи, но западните санкции вече започват да тежат реално върху страната.

В отговор на агресията в Украйна на Русия беше забранен достъпа до валутните резерви в чужбина, до ключови технологии и други рестриктивни действия. В отговор Кремъл предприе драстични мерки, за да се защити като например увеличаване на основната лихва до 20%, капиталов контрол и задължението на бизнеса да конвертира средствата си в рубли.

Това даде резултат и стойността на руската рубла се стабилизира, което позволи на Централната банка да намали основния лихвен процент. Руският президент Владимир Путин е категоричен, че страната ще устои на санкциите на Запада.

Американският министър на финансите Джанет Йелън обаче не е съгласна, че Москва е преодоляла проблемите. Според нея стойността на рублата се поддържа изкуствено с операции на Централната банка. "Руската икономика наистина страда от санкциите, които наложихме", смята тя.

Правителството прикрива реалността, коментира и Михаил Алексеев, преподавател по икономика в Университета в Индиана, която следи руската икономика от краха на СССР насам. Според него внимателен анализ показва, че санкциите имат ефект. През последния месец инфлацията в страната, измерена от "Росстат" достигна 17,3%, което е най-високото ниво от 2002 година насам.

Руснаците вече обръщат внимание на растящите цени в супермаркетите и това започва да става тема във все повече руски медии.

Някои от руските компании принудително затвориха заради липсата на компоненти. Според публикации дори и производителят на танкове в страната спира работа по тази причина. Затвори и "Автоваз", чиито мажоритарен собственик е френската Renault.

Много от веригите на доставки са прекъснати не само заради директни санкции, а и заради отказа на транспортни компании, сред които и Maersk, UPS и DHL, да работят с Русия.

В допълнение и западни компании се изтеглят от страната, което води и до ръст на безработицата. Според кметът на Москва Сергей Собянин заради излизането на западния бизнес в града ще бъдат загулени 200 хил. работни места.
Русия е изправена и пред исторически дифолт, което ще замрази достъпа ѝ до международните финансови пазари за години.

Така че, макар и бавно, санкциите срещу Русия имат ефект. Много икономисти призовават за повече търпение, за да се натрупа ефектът от тях. Например ограниченията, които наложи Западът на Русия заради анексирането на Крим през 2014 година се разгърнаха напълно след около година. Те увеличиха инфлацията и доведоха до спад на индустриалното производство, а съответно - ограничиха икономическия ръст на Русия. Ефектът им обаче беше ограничен, защото бяха ефективно наложени единствено от САЩ.

Сега обаче Русия се изправя пред все по-обединен отговор, макар че на този етап Европа не е наложила ограничения над петрола и природния газ - мярка, която би довела бързо до видими резултати. Според изчисления общият фронт на САЩ, Великобритания и ЕС срещу руския енергиен сектор би довел до срив на руската икономика и спад от около 20%.

ЕС забранява вноса на руски въглища от август и дискутира санкции срещу петрола, но засега няма единство в общността за действия срещу руския природен газ. По данни на Euronews всеки ден страните от общността превеждат около 800 млн. евро на Русия за газ и петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
"Ходят слухове, че ако една партида демократичен петрол се разреди с 49% мордорски петрол, то си остава демократичен петрол." ... "демократичните и политкоректни" петрол и въглища са 100% зелени ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
И предай на шаренкова и копейкин от ***, че в България ВСЕ ОЩЕ ИМА достатъчно етнически българи, които искаме да живеем в своята си държава, която не е част нито от русия, нито от одкб, нито от евразийския търговски съюз. А прякора на копейкин е достатъчен- факт е, че не е ''костя българина'', а ''костя копейкин''- българският народ е достатъчно мъдър, за да намекне определени неща чрез един прякор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дядка със твърде слромно ай кю, пак ли се опитваш да говориш от името на всички? :))) Знаеш ли, когато разбереш и си признаеш пред себе си, че за неуспехите в живота ти си виновен самия ти, а не НАТО, ЕС, илюминатоте и тн.,тогава ще разбереш цялата копейнишка пропаганда. Доста си далеч от това да ти обяснявам какво е да си свободен човек, а и няма закога. Да си кисел и злибен дъртак, мразещ белия свят, не е готино, жалко е..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Българин си, на кукуво лято. Не познавам българин/ българка, които да не са платени от русия, и за които въпреки това, русия да е над България. За теб обаче винаги русия е над България, а за мен това ми говори достатъчно. Ако обаче си мислиш, че някой ще позволи на руснаците да стъпят с армията си на Жълтите павета, а ти подлизурски и предателски да приветстваш чуждата завоевателна армия пред НС, не си познал- това ще стане само през трупът ми. АЗ ще те спрат, без значение как...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Масово обедняване на Запада, ли- хахахаха- ега ти смешката;D Русия е върната около 1 ВЕК назад- на Запад, в това число И БЪЛГАРИЯ, вече се програмира на квантови компютри, а в русия се връщате към брезовата *** като основна храна в ежедневното ви меню;0 Освен това- нали риехте нонстоп, че путин започнал войната заради РУСОФОБИЯТА в Украйна- е, сега вече цивилизованата част от Европа е 100 процентова русофобска и не иска да ви види на своя територия- не е само Украйна;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 8
Pyramid
преди 2 години
Първо, обясни ВСИЧКО това на Джо Алцхаймер и вкарай Америка да отговаря за своите злини и чак после, поучавай руснаците. Аз съм българин, обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 8
Pyramid
преди 2 години
Хапознай, прав си донякъде. Руснаците, наистина, ще изпитват някакви неудобства. Ала доколко, тези неудобства, са сравними с масовото обедняване на Запад, дето се е задало, това тепърва ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''...Съответно, не приемам празни приказки за сериозни аргументи. ...'' Kaкво приемаш или не приемаш ти, е ирелевантно на императивните норми на международното публично право. Тези принципи уреждат публичните международноправни отношения без да се интересуват от твоето мнение. Правото си е право- създава права И ЗАДЪЛЖЕНИЯ за всички субекти на международното право, членуващи в международни организации като ООН. В Устава на ООН ясно са изброени ЗАДЪЛЖЕНИЯТА на държавите- членки по отношение на останалите държави- членки на ООН. Нито едно от тях не задължава една държава да нападне военно, с военна агресия друга държава, независимо дали на руснаците това ви харесва или не. Намери си Устава на ООН, прочети си го, а относно това кои са императивните норми на международното право, които се изучават в РУСКИТЕ университети, можеш да се информираш оттук https://dic.academic.ru/dic.nsf/ruwiki/658303 . и както се вижда, сред тях не съществуват руските неонацистки ''принципи'' от рода на ''Бий/ убивай/ води завоевателна война, за да те уважават'' или '' Правото на силата е над силата на правото''...Ето какво учат в руските университети- ''...Среди императивных норм выделяют основные принципы международного права это основополагающие нормы, носящие универсальный характер и обладающие высшей юридической силой. Принципы международного права являются ядром системы международного права. В доктрине международного права выделяют десять основных принципов:Принцип неприменения силы и угрозы силой;Принцип разрешения международных споров мирными средствами;Принцип невмешательства в дела, входящие во внутреннюю компетенцию государств;Принцип обязанности государств сотрудничать друг с другом;Принцип равноправия и самоопределения народов;Принцип суверенного равенства государств;Принцип добросовестного выполнения международно-правовых обязательств;Принцип нерушимости государственных границ;Принцип территориальной целостности государств;Принцип уважения прав человека и основных свобод...''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 8
Pyramid
преди 2 години
Фима, и те нарочно мълчат. Вярваш или не, интелигентните на Запад, знаят отговорите а също, че Западът сам и нарочно разпали тази война. Ако някой си мисли че, нашите папагали, там ги броят за Фактор, тежко се залъгва. Трябват им за масовката, нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 6
Pyramid
преди 2 години
*** им кажи, че "не могат да правят танкове". Ще те скъсат от майтап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още