IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика страда от санкциите, дори и Кремъл да не го признава

Инфлацията в страната достигна най-високото си ниво от 2002 година, много бизнеси затварят заради липса на части

12:52 | 24.04.22 г. 56
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Два месеца след началото на войната в Украйна руските власти предприемат извънредни стъпки, за да се справят с икономическите санкции, налагани от Запада, пише Euronews. Досега руската армия може да се похвали с единични победи, но западните санкции вече започват да тежат реално върху страната.

В отговор на агресията в Украйна на Русия беше забранен достъпа до валутните резерви в чужбина, до ключови технологии и други рестриктивни действия. В отговор Кремъл предприе драстични мерки, за да се защити като например увеличаване на основната лихва до 20%, капиталов контрол и задължението на бизнеса да конвертира средствата си в рубли.

Това даде резултат и стойността на руската рубла се стабилизира, което позволи на Централната банка да намали основния лихвен процент. Руският президент Владимир Путин е категоричен, че страната ще устои на санкциите на Запада.

Американският министър на финансите Джанет Йелън обаче не е съгласна, че Москва е преодоляла проблемите. Според нея стойността на рублата се поддържа изкуствено с операции на Централната банка. "Руската икономика наистина страда от санкциите, които наложихме", смята тя.

Правителството прикрива реалността, коментира и Михаил Алексеев, преподавател по икономика в Университета в Индиана, която следи руската икономика от краха на СССР насам. Според него внимателен анализ показва, че санкциите имат ефект. През последния месец инфлацията в страната, измерена от "Росстат" достигна 17,3%, което е най-високото ниво от 2002 година насам.

Руснаците вече обръщат внимание на растящите цени в супермаркетите и това започва да става тема във все повече руски медии.

Някои от руските компании принудително затвориха заради липсата на компоненти. Според публикации дори и производителят на танкове в страната спира работа по тази причина. Затвори и "Автоваз", чиито мажоритарен собственик е френската Renault.

Много от веригите на доставки са прекъснати не само заради директни санкции, а и заради отказа на транспортни компании, сред които и Maersk, UPS и DHL, да работят с Русия.

В допълнение и западни компании се изтеглят от страната, което води и до ръст на безработицата. Според кметът на Москва Сергей Собянин заради излизането на западния бизнес в града ще бъдат загулени 200 хил. работни места.
Русия е изправена и пред исторически дифолт, което ще замрази достъпа ѝ до международните финансови пазари за години.

Така че, макар и бавно, санкциите срещу Русия имат ефект. Много икономисти призовават за повече търпение, за да се натрупа ефектът от тях. Например ограниченията, които наложи Западът на Русия заради анексирането на Крим през 2014 година се разгърнаха напълно след около година. Те увеличиха инфлацията и доведоха до спад на индустриалното производство, а съответно - ограничиха икономическия ръст на Русия. Ефектът им обаче беше ограничен, защото бяха ефективно наложени единствено от САЩ.

Сега обаче Русия се изправя пред все по-обединен отговор, макар че на този етап Европа не е наложила ограничения над петрола и природния газ - мярка, която би довела бързо до видими резултати. Според изчисления общият фронт на САЩ, Великобритания и ЕС срещу руския енергиен сектор би довел до срив на руската икономика и спад от около 20%.

ЕС забранява вноса на руски въглища от август и дискутира санкции срещу петрола, но засега няма единство в общността за действия срещу руския природен газ. По данни на Euronews всеки ден страните от общността превеждат около 800 млн. евро на Русия за газ и петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 8
Pyramid
преди 2 години
...сега какво, да чакаме и теб да провесят от някое дърво ли? Няма сми, отдалеч личи че, не си заслужаваш удилията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 8
Pyramid
преди 2 години
Моме, правото е Право, когато, важи еднакво за всички. Нито до момента, нито В момента, наблюдаваме нещо подобно. Съответно, не приемам празни приказки за сериозни аргументи. Приведи правото в съответствие с Правото, и не изключвам да те подкрепя. Засега, не предеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 10
Pyramid
преди 2 години
"Руската икономика страда от санкциите, дори и Кремъл да не го признава". Ама разбира се. То и магарето страда от комарите, когато го хапят. И какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
Иванов Иван
преди 2 години
Трябва да се разбере истинската причина за агресията на гнома. Вододела е 2012 г. Преди тази година с цел затягане на редиците и замъгляване на проблемите и изместване на фокуса от ограбването на руския народ се вкарва темата за външния враг и разширяването на НАТО. Ако Алианса искаше да приключи с русиЯ, по времето на елциН можеше да го направи 1000 пъти. Сега идва 2012 и причината за агресита - откриването на огромни залежи на ГАЗ в шелфа на Азовско море и Крим, които могат да захранят Европа поне до 2050 г. Последва подготовка и 2014 анексира Крим - една генерална репетиция и да опипа почвата - реакцията на белия свят. След това трябваха години за строеж на тръбопроводи на север и на юг за да започне истинската война, за природните ресурси. русиЯ не се интересува от разширението на НАТО, тя иска монопол и да продава енергийни ресурси днес, утре и изобщо - една истинска бензиностанция с ракети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Някои руски тр000лове пак задават реторичният въпрос каква била вината на Украйна, за да се стигне дотук и забравят много леко, че русия нападна Украйна и че НИКАКВИ икономически, социални, политически и културни мотиви НЕ СА оправдание за водене на агресивна война- съгласно чл.5 от Резолюция Генеральной Ассамблеи ООН 3314 от 1974 г. Нещо повече- в този член се посочва, че каквито и да е било териториални изгоди, които са следствие на агресия, не могат да бъдат признати за законни. Така, че- тези лица да не ни мислят за толкова глупави хора, които могат с лека ръка да бъдат убедени в подменените от русия понятия като например кой е агресор, коя е нападнатата държава, и т.н. В статията ми направи впечатление следното- '''...Според публикации дори и производителят на танкове в страната спира работа по тази причина. Затвори и "Автоваз", чиито мажоритарен собственик е френската Renault....'' Та- санкциите дават отличен ефект, защото е смешно държава- агресор като русия да не може да си произведе сама дори един танк- със 100 проценат руски компоненти, руски тенологии и руски труд, а тр000ловете й да се праскат колко ''велики'' оръжия имат и как ще смачката целия свят, ако той откаже да им се подчини... Освен това- в руските ракети кинжал има над 133 електронни компонента, които не се създават в русия, а ....в УКРАЙНА, Япония и САЩ, а русия води агресивна завоевателна война в Украйна, Япония и САЩ са й наложили санкции и отказват износа на тези компоненти за русия... Това е руско самопрострелване в слепоочието, но... иначе русия била мноооого велика- феновете й се хвалят само с руското оръжие, което,оказва се, изобщо не е руско, но нито един от тях не може да се похвали, че русия е създала дори една кафе- машина или друга стока за бита, която да е конкурентна на световния пазар... На гол тумбак- чифте пищови, само лакърдиите им са врява до небесата колко уж били ''велики'';0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
fon
преди 2 години
Всяка западна компания, изнесла се от ***, е дала поне по една заплата компенсация на работниците си. Но менгемето се стяга с времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Охоо, още нищо не са усетили, това е само началото. С всеки изминал ден opките ще плащат все по-висока цена за престъпленията си и подкрепата си към престъпници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
cherney
преди 2 години
"Питам се защо НАТО-угодните коментатори и медии НИКОГА не поставят въпроса ЗАЩО СЕ СТИГНА дотук и в КАКВО е или би могла да бъде вината на Украйна. ЗАЩО ЛИ?"------------------------------------------------ Наскоро гледах един много умен мъж със сериозни връзки в руската политика, който сподели нещо любопитно. Каза, че на срещата на Г-8 през юли 2006г. Путин е поставил пред лидерите на най-големите икономики въпроса по следния начин - ние спазваме всички правила, търгуваме с вас, подкрепяме ви в борбата с тероризма и в най-общи линии всичко е точно, но постсъветското пространство и Източна Европа трябва да са в сферата на влияние на Русия. И според този умен мъж отговора на западните страни е бил отрицателен, а Путин е възприел това като обида - и лично, и към Русия. Следва конференцията в Мюнхен през 2007г. и прословутата му реч, а след това и войната в Грузия. След това шока в Кремъл от *** на Кадафи / според мнозина руски политически наблюдатели начина, по който умря Кадафи е направил огромно впечатление на Путин /, а не след дълго и окупацията на Крим и въвеждането / неофициално / на руски войски в Източна Украйна през 2014г. в опит да бъде реализиран т.нар. проект "Новорусия". А се стигна до настоящата война, защото т.нар. Запад не въведе настоящите санкции през 2014г., а го прави днес постфактум. Но обратното броене за Русия започна и политическата класа в Москва няма полезен ход в настоящия момент. Ситуацията щеше да е друга, ако бяха превзели Киев в рамките на няколко дни и стояха на масата за преговори със Запада в ролята на силния. Днес това вече е невъзможно, Украйна трескаво се въоръжава, а Русия обективно не може да отговори на това, респективно вече е загубила. В Руската история има много примери, когато самодържеца загуби война и резултата винаги е един и същ - той слиза от сцената по един или друг начин. Както се казва в Русия "Промахнувшийся пахан неизбежно перестает быть паханом". За Путин всичко свърши и самия той вече го знае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
cherney
преди 2 години
Шел правиха подобни сделки със смесване на петрол от различни източници, но прекратиха, след като информацията излезе в медиите. Репутационни щети, какво да се прави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
serafima
преди 2 години
Питам се защо НАТО-угодните коментатори и медии НИКОГА не поставят въпроса ЗАЩО СЕ СТИГНА дотук и в КАКВО е или би могла да бъде вината на Украйна. ЗАЩО ЛИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още