IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР очаква през 2012 г. ръст от 3,1% в държавите, в които оперира

Банката е повишила оценката си за растежа в България през 2011 г. от 1,6% на 1,8%, но е коригирала надолу прогнозата си за 2012 г. от 2,3% на 1,6%

16:45 | 24.01.12 г.
ЕБВР очаква през 2012 г. ръст от 3,1% в държавите, в които оперира

Средното темпо на икономически ръст на 29-те държави от Централна и Източна Европа, ОНД и Централна Азия, в които действа Европейската банка за възстановяване и развитие, ще се забави през 2012 г. до 3,1% от 4,8% през 2011 г., се посочва в съобщение на финансовата институция.

Това е понижение с 0,1 процентен пункт спрямо предишната прогноза на ЕБВР, публикувана през октомври 2011 г., като тя не се позовава на „задълбочаване на кризата в еврозоната“, а по-скоро на „значителни рискове“.

За Централна Европа и балтийските държави прогнозата е за ръст от 1,4% при 1,7% през октомври, като според изчисленията на банката през 2011 г. средният ръст там е бил 3,4%.

За Южна и Източна Европа се прогнозира разширяване от 1,0%, което е с 0,6 процентни пункта по-малко от октомврийските предвиждания.

За България ЕБВР прогнозира по-висок ръст за 2011 г. в сравнение с прогнозата си от октомври – 1,8% спрямо 1,6%, но за 2012 г. оценката е коригирана в посока към понижение до 1,6% при очаквани 2,3% през октомври.

Сред страните с най-сериозна корекция е Украйна, за която прогнозите за 2012 г. вече са за разширяване на икономиката с 2,5% при 3,5% през октомври и 5% очакван ръст през 2011 г.

Без промяна остават прогнозите за Турция (ръст от 2,5%), макар това да е рязко свиване спрямо предвижданите 8% ръст за 2011 г., и Русия (ръст от 4,2%). За Централна Азия предвижданията се икономиките средно да се разширят със 7% през 2012 г., като това е повишение от 0,4% спрямо прогнозата от октомври.

„Задълбочаването на напрежението в еврозоната ще представлява системно предизвикателство за развиваща се Европа заради дълбоката интеграция на нейния банков сектор с банките от еврозоната и особено при допълнителни фактори под формата на подновяване на практиката на провеждане на некоординирани национални политики с отрицателен трансграничен ефект“, се казва в съобщението.

Освен това негативно влияние върху развитието на държавите, в които действа ЕБВР, се очаква да окаже забавянето на темпото на ръст на брутния вътрешен продукт на САЩ и свързаното с това понижаване на цените на суровините.

„Абсолютно необходимо е да формираме съгласуван отговор на преструктурирането на западните банки, който да вземе напълно предвид отражението на този процес върху Източна Европа. Всеки провал в тази насока ще означава значително влошаване за развиващите се икономики“, заяви Ерик Берглоф, главен икономист на финансовата институция.

От ЕБВР отбелязват, че Централна и Югоизточна Европа е особено изложена на натиска върху еврозоната, като подчертават, че Словения и Унгария са държавите, които е най-вероятно да изпаднат в рецесия през 2012 г.

За сметка на това Русия и държавите от ОНД, които са по-слабо интегрирани със Западна Европа, продължават да се радват на приличен ръст, донякъде и вследствие на повишените цени на суровините.

От банката изтъкват също, че вливането на капитали в региона се е превърнало в отлив през третото тримесечие на 2011 г. за първи път от 2009 г. насам, като положението едва ли ще се промени при оскъдността на капитали и запазващия се висок риск в Западна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още