IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформата в китайския сенчест банков сектор пред първи тест

Един от високодоходните инвестиционни продукти в страната изглежда за първи път ще донесе загуби на инвеститорите си

15:49 | 21.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Реформата в китайския сенчест банков сектор пред първи тест

Стремежът на Китай да реформира сенчестия си банков сектор е на път да претърпи първия си сериозен тест, след като един от високодоходните инвестиционни продукти в страната изглежда ще обяви неплатежоспособност за първи път, пише CNBC.

Инвеститорите в колективната схема със странното име „2010 China Credit / Credit Equals Gold #1 Collective Trust Product“ вероятно няма да получат нищо в края на този месец, след като Industrial and Commercial Bank of China заяви, че няма да спаси фонда, който подкрепи при излизането му на пазара.

Фондът на стойност 496 млн. долара отпусна заем на непубличната въглищна компания Shanxi Zhenfu Energy Group, която фалира. 

Макар че това не е първият път, в който фондът остава с празни джобове, то може да е първият, в който загубите се пренасят към инвеститорите, които до голяма степен възприемаха тези продукти като гарантирани от държавните банки.

„Те вървят по тънък лед“, коментира Ричард Джерам, главен икономист в Bank of Singapore. „Има желание да се образоват инвеститорите, че това не е безрисков продукт. Той и не може да е такъв, след като предлага по-висока лихва.“ Фондът предлага доходност от 10% годишно спрямо основните банкови лихви от около 3%.

„Би било полезно, ако инвеститорите понесат част от загубите, но в същото време те не искат изцяло да прогонят хората от тези продукти, така че да не могат за в бъдеще да ги продават. Става въпрос за неголяма сума, но като послание играта е опасна“, отбелязва икономистът.

Според China Trustee Association фондът има 10,1 трлн. юана (1,23 млрд. евро) активи под управление към края на третото тримесечие. Сметната палата на Китай обяви миналия месец, че местните правителства имат дългове за близо 3 трлн. долара, повечето набрани чрез тръстове.

Дълговото бреме се разглежда като една от най-големите заплахи за местната икономика, като опасението е, че голяма част от тях няма да могат да бъдат изплатени, тъй като са използвани за финансиране на губещи проекти.

"Високодоходните продукти за управление на активи, които предлагат доходност от над 8%, са под половин процент от всички банкови продукти за управление на активи, издадени между 2009 и 2013 г., като тези, свързани с добивния отрасъл, представляват само около 1,8% от всички", посочват от Daiwa.

“Смятаме, че риск за банковия сектор е дали фалит на високодоходна схема ще предизвика паническо изтегляне на средства от тези схеми, по този начин сривайки доверието в тях, както и в други небанкови финансови продукти“, изтъкват от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още